Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
   
  vervolg afbeelding header

  GreenCoffins, milieuvriendelijke fairtrade uitvaartkisten

  De Groot Uitvaart werkt samen met GreenCoffins, een organisatie die milieuvriendelijke fairtrade uitvaartkisten aanbiedt. 

  Uitvaartkisten van GreenCoffins zijn door de Landelijke Vereniging van Crematoria goedgekeurd voor crematie.

  Green Coffins

  Over GreenCoffins

  Sinds april 2010 is GreenCoffins exclusief distributeur van Ecoffins-uitvaartkisten. Een groot assortiment milieuvriendelijke uitvaartkisten en -manden die daarnaast ook Fair Trade gecertificeerd zijn.

  Nederlanders zijn steeds meer op zoek naar manieren om hun levensstijl milieuvriendelijker te maken. GreenCoffins biedt mensen die bewust willen omgaan met het milieu, ook na overlijden een ruime keuze aan milieuvriendelijke uitvaartproducten. Daarnaast hebben de milieuvriendelijke kisten en manden ook een natuurlijke, eenvoudige en vriendelijke uitstraling.

  Het WFTO Fair Trade keurmerk geldt voor alle producten die GreenCoffins importeert van buiten de EU. Dit keurmerk garandeert dat aankoop van deze producten rechtstreeks bijdraagt aan duurzame ontwikkeling van de bevolking in enkele van de armste regio's in de wereld.


  Ecoffins is de zusterorganisatie van Greencoffins en maakt al meer dan 12 jaar fairtrade eco-uitvaartproducten voor de Engelse, Ierse en Amerikaanse markt. Ecoffins is één van de pioniers van het milieuvriendelijk begraven in Engeland. Al bijna 20 jaar zet Ecoffins zich actief in voor het gebruik van milieuvriendelijke, verantwoorde materialen in de uitvaartbranche. Ecoffins is houder van de Award voor de beste Engelse uitvaartkistenproducent, uitgeschreven door het Natural Death Centre.

  Voor meer informatie zie: greencoffins en ecoffins (deze pagina is geschreven in het Engels)

  Milieuvriendelijkheid

  De fairtrade ecoproducten van GreenCoffins worden gemaakt van op ecologisch verantwoorde wijze geteelde gewassen als bamboe, bananenblad, pandanus, pijnboom en wilgentenen. Deze gewassen herstellen zichzelf weer na de oogst, zonder herplanten. De natuur wordt op deze manier gebruikt maar niet verbruikt. Daarom gebruiken wij zo min mogelijk hout en werken we uitsluitend met niet-bedreigde plantensoorten. GreenCoffins gebruikt inmiddels pandanus als vervanging voor het wereldwijd bedreigde zeegras.

  Tijdens de productie en de kleuring van de ecokisten en eco-uitvaartmanden van GreenCoffins worden uitsluitend milieuvriendelijke, plantaardige materialen en kleurstoffen gebruikt. Zo blijven de kisten en manden volledig biologisch afbreekbaar en laten ze ook geen schadelijke stoffen achter in het milieu. Het interieur van de producten van GreenCoffins bestaat uit ongebleekt, watervast katoen en bamboe.

  De locaties van de werkplaatsen die gebruikt worden bij de productie van de eco-uitvaartproducten, liggen dicht bij de bron van de grondstoffen, om de uitstoot van CO2 tijdens transport te minimaliseren. Daarbij wordt tijdens transport naar Europa ook gewerkt aan de reductie van CO2 door producten zo efficiënt mogelijk te vervoeren, bijvoorbeeld door kleinere kisten in grotere te plaatsen. 

  De benodigde laadruimte wordt hierdoor verminderd, waardoor minder vervoersmiddelen nodig zijn, met een verminderde CO2-uitstoot als gevolg.

  Tijdens het transport van Azië naar Europa blijkt dat het vervoeren van een Ecoffins-uitvaartkist minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan het vervoeren van diezelfde uitvaartkist per rouwauto over ruim 6 kilometer afstand. 

  Deze informatie is met de grootste zorg samengesteld. Omdat onze natuurproducten met de hand worden gemaakt, is het mogelijk dat ze in de praktijk kleine afwijkingen kunnen vertonen vergeleken met onze productfoto's, of de door ons beschreven standaardspecificaties. Het unieke en bijzondere van deze producten wordt hierdoor alleen maar benadrukt.

  Fair trade

  Fairtradehandel betekent eerlijke handel. Een fairtradehandelsbetrekking is gebaseerd op dialoog, transparantie en respect en draagt bij aan een duurzame ontwikkeling van de armste regio's in de wereld. Dit betekent het aanbieden van betere handelsvoorwaarden aan en het veiligstellen van de rechten van producenten en werknemers ter plaatse. De World Fair Trade Organization (WFTO) zet zich samen met een aantal aangesloten partners in om verbetering te realiseren in deze armste regio’s. Het zusterbedrijf Ecoffins is WFTO-partner en GreenCoffins steunt dit beleid.

  Ecoffins is het eerste en enige Engelse fairtradegecertificeerde bedrijf in China en inmiddels ook in Indonesië. Dit betekent dat werknemers in China en Indonesië onder veilige en gezonde arbeidsomstandigheden producten maken, binnen maatschappelijk aanvaarde werkuren.

  Ook zijn medewerkers verzekerd van een tijdige en eerlijke betaling. De WFTO-voorwaarden zorgen ervoor dat medewerkers duurzaam in hun onderhoud kunnen voorzien en kansen op persoonlijke ontwikkeling krijgen. Fair trade verbiedt kinderarbeid en gedwongen arbeid, maar biedt kinderen wel de mogelijkheid om een traditionele kunst of een ambacht te leren. Met de aanschaf van een fairtrade-uitvaartkist steunt u niet alleen mensen in enkele van de armste regio's van de wereld, maar ook het goede werk van de WFTO.

  Dit alles valt onder het toezicht van de World Fair Trade Organization (WFTO) die - onaangekondigd - deelnemende bedrijven ter plaatse bezoekt en controleert of de WFTO-richtlijnen daadwerkelijk en structureel worden nageleefd. De situatie wordt ter plekke beoordeeld, en werknemers worden thuis geïnterviewd.

  (Voor meer informatie zie: wfto.com - deze pagina is geschreven in het Engels)

  Het assortiment

  Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende producten die GreenCoffins aanbiedt. 

  Bamboe
  Bamboe wordt steeds vaker gebruikt. Op zich is dit logisch, want het is ecologisch verantwoord.
  Meer informatie
  Bananenblad
  Bananenblad uitvaartmanden worden gevlochten van gedroogde bladeren van de bananenplant.
  Meer informatie
  Pandanus
  Pandanus of Wilde Ananas of Schroefpalm is een met name in Oceanië veel voorkomende plant.
  Meer informatie
  Pine/Pijnboom
  Pine of Grenen komt het meeste voor op het noordelijk halfrond. Altijd FSC gecertificeerd.
  Meer informatie
  Wilgenteen
  Wilgentenen zijn loten van wilgen die worden gebruikt voor het vlechten van onder andere uitvaartmanden.
  Meer informatie

  Deze natuurproducten zijn met de hand gemaakt en kunnen in de praktijk kleine afwijkingen laten zien vergeleken met beschreven productspecificaties of productfoto’s.

  GreenCoffins staat voor:

  • Uitsluitend gebruik van natuurlijk materiaal en volledig biologisch afbreekbaar. Niet geproduceerd met materiaal van bedreigde planten- en boomsoorten.
  • Vrij van formaldehyde, chemicaliën, pesticiden en/of andere conserveringsmiddelen.
  • Bekleding van ongebleekt katoen inclusief een functionele lijkwade van watervast ongebleekt katoen.
  • Al bijna twintig jaar bewezen solide uitvaartkisten, voorzien van een sterke massieve bodem.
  • Biologisch afbreekbare urnen voor asbestemming na crematie.
  • Door aanschaf van onze Fair Trade Groene uitvaartproducten steunt u mensen in enkele van de armste regio’s in de wereld.

  Voor meer en uitgebreide informatie kunt u naar de website van greencoffins.nl of neemt u contact op met De Groot Uitvaart.