Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
   
  vervolg afbeelding header

  GreenCoffins milieuvriendelijke Fair Trade uitvaartkisten

  Hieronder vindt u algemene informatie over en een presentatie van de producten van GreenCoffins, een organisatie die milieuvriendelijke Fair Trade uitvaartkisten aanbiedt en waarmee De Groot Uitvaart samenwerkt. 

  GreenCoffins zijn door de Landelijke Vereniging van Crematoria goedgekeurd voor crematie.

  Over GreenCoffins

  Vanaf april 2010 is GreenCoffins exclusief distributeur van de collectie uitvaartkisten van Ecoffins. Een groot assortiment milieuvriendelijke kisten en manden die daarnaast ook Fair Trade gecertificeerd zijn.

  In toenemende mate zijn Nederlandse gezinnen op zoek naar manieren om hun leven milieuvriendelijker te maken. GreenCoffins biedt een ruime keuze aan milieuvriendelijke uitvaartproducten aan hen die ervoor kiezen om die milieubewuste levensstijl ook in geval van overlijden in praktijk te brengen. Daarnaast worden de kisten en manden ook vaak als natuurlijk, vriendelijk en eenvoudig ervaren.

  Het WFTO Fair Trade keurmerk geldt voor al de producten die GreenCoffins importeert van buiten de EU. Dit keurmerk garandeert dat het aankopen van deze producten rechtstreeks bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van de bevolking in enkele van de armste regio's in de wereld.


  De zusterorganisatie van Greencoffins, genaamd Ecoffins, vervaardigt al meer dan 12 jaar Fair Trade Eco uitvaartproducten voor de Engelse, Ierse en Amerikaanse markt. Ecoffins is één van de voorvaderen van het milieuvriendelijk begraven in Engeland. Al bijna 20 jaar zet Ecoffins zich actief in voor het gebruik van milieuvriendelijke verantwoorde materialen in de uitvaartbranche. Deze verdiensten worden erkend binnen de uitvaartbranche getuige het feit dat Ecoffins momenteel houder is van de award voor de beste Engelse uitvaartkistenproducent, uitgeschreven door het Natural Death Centre.

  Voor meer informatie zie: greencoffins en ecoffins (Attentie deze pagina is geschreven in het Engels)

  Milieuvriendelijkheid

  De Fair Trade Eco producten van GreenCoffins worden gemaakt van ecologisch verantwoord geteelde gewassen als bamboe, bananenblad, pandanus, pijnboom en wilgentenen. Het zijn gewassen die na een oogst zonder herplanten zichzelf weer herstellen. De natuur wordt op deze wijze wel gebruikt maar niet verbruikt. Dit is ook de reden dat de inzet van hout door ons wordt geminimaliseerd en we uitsluitend werken met niet bedreigde plantensoorten. Zo gebruikt GreenCoffins inmiddels pandanus als vervanging voor het wereldwijd bedreigde zeegras.

  Omdat er tijdens de productie en bij de kleuring uitsluitend milieuvriendelijke, plantaardige materialen en kleurstoffen worden gebruikt, blijven de kisten en manden volledig biologisch afbreekbaar en laten ze ook geen schadelijke stoffen achter. Het interieur van de producten van GreenCoffins bestaat uit ongebleekt, watervast katoen en bamboe. .

  De locaties van de werkplaatsen die gebruikt worden bij de productie zijn zo gekozen dat ze zich dicht bij de bron van de grondstoffen bevinden, dit om de uitstoot van CO2 tijdens het transport te minimaliseren. Om ook tijdens het transport naar Europa de CO2 uitstoot te minimaliseren, worden de producten vervoert op een wijze waarin kleinere kisten in de grotere exemplaren geplaatst worden.

  Hierdoor wordt de benodigde laadruimte vermindert en neemt de uitstoot van het transport af in vergelijking met individuele verplaatsing van producten.

  Door deze verschepingswijze is de CO2 uitstoot per product zeer gering. Uit de ecologische of CO2 voetafdruk van het transport van Azië naar Europa blijkt dat het verschepen van een Ecoffins uitvaartkist minder CO2 uitstoot veroorzaakt dan ruim zes kilometer vervoer van dezelfde uitvaartkist per rouwauto, een afstand die tijdens de uitvaart veelal met gemak overschreden wordt.

  De op onze website en in onze documentatie verstrekte informatie is met de grootste zorg samengesteld. Echter, onze producten zijn natuur producten en worden handmatig vervaardigd, daarom is het mogelijk dat er in de praktijk geringe afwijkingen ontstaan ten opzichte van de door ons opgegeven standaard specificaties en/of ten opzichte van de getoonde foto’s.

  Fair Trade

  Fair Trade is een handels partnership gebaseerd op dialoog, transparantie en respect. Het draagt bij aan een duurzame ontwikkeling van de armste regio's in de wereld door het aanbieden van betere handelsvoorwaarden aan en het veiligstellen van de rechten van producenten en werknemers ter plaatse. De World Fair Trade Organization (WFTO) zet zich samen met een aantal aangesloten partners in om verbetering te realiseren in deze armste regio’s. Het zusterbedrijf Ecoffins is WFTO partner en GreenCoffins steunt dit beleid.

  Ecoffins is het eerste en enige Engelse Fair Trade gecertificeerde bedrijf in China en inmiddels ook in Indonesië. Dit betekent dat de medewerkers in China en Indonesië die de producten vervaardigen, onder veilige en gezonde arbeidsomstandigheden hun werk kunnen doen binnen maatschappelijk aanvaarde werkuren.

  Ook is er de zekerheid dat medewerkers tijdig en eerlijk betaald worden. De WFTO voorwaarden zorgen ervoor dat medewerkers duurzaam in hun onderhoud kunnen voorzien en kansen op persoonlijke ontwikkeling krijgen. Fair Trade verbiedt kinderarbeid en gedwongen arbeid, echter wordt er wel de mogelijkheid geboden aan kinderen tot het leren van een traditionele kunst of een ambacht. Door de aanschaf een Fair Trade uitvaartkist steunt u niet alleen mensen in enkele van de armste regio's van de wereld maar ook het goede werk van de WFTO.

  Dit alles valt onder het toezicht van de World Fair Trade Organization (WFTO) die op onaangekondigde momenten de deelnemende bedrijven ter plaatse bezoekt en controleert of de WFTO richtlijnen daadwerkelijk en structureel worden nageleefd. Men beoordeelt de situatie ter plekke en tevens worden werknemers thuis geïnterviewd.

  (Voor meer informatie zie: wfto.com (Attentie: deze pagina is geschreven in het Engels))

  Het assortiment

  Hieronder vindt u doorverwijzingen naar pagina's met meer informatie over de verschillende producten die GreenCoffins aanbiedt. Deze zijn voor u gecategoriseerd op basis van het materiaal en kunnen via de onderstaande links of aan de rechterkant van deze pagina worden bezocht.
   

  Bamboe
  Bamboe wordt steeds vaker gebruikt. Op zich is dit logisch, want het is ecologisch verantwoord.
  Meer informatie
  Bananenblad
  Bananenblad uitvaartmanden worden gevlochten van gedroogde bladeren van de bananenplant.
  Meer informatie
  Pandanus
  Pandanus of Wilde Ananas of Schroefpalm is een met name in Oceanië veel voorkomende plant.
  Meer informatie
  Pine/Pijnboom
  Pine of Grenen komt het meeste voor op het noordelijk halfrond. Altijd FSC gecertificeerd.
  Meer informatie
  Wilgenteen
  Wilgentenen zijn loten van wilgen die worden gebruikt voor het vlechten van onder andere uitvaartmanden.
  Meer informatie

  Omdat de producten natuurproducten zijn en handmatig worden vervaardigd kunnen er in de praktijk afwijkingen ontstaan ten opzichte    van de opgegeven specificaties en/of ten opzichte van de getoonde foto’s.

  GreenCoffins staat voor:

  • Uitsluitend gebruik van natuurlijk materiaal en volledig biologisch afbreekbaar.Geen gebruik van bedreigde planten- en boomsoorten
  • Vrij van formaldehyde, chemicaliën, pesticiden en/of andere conserveringsmiddelen
  • Bekleding van ongebleekt katoen inclusief een functionele lijkwade van watervast ongebleekt katoen
  • Al bijna twintig jaar bewezen solide, voorzien van een sterke massieve bodem.
  • Biologisch afbreekbare Urnen voor crematie as beschikbaar.
  • Door de aanschaf onze Fair Trade Groene uitvaartproducten steunt u mensen in enkele van de armste regio’s in de wereld.

  Voor meer uitgebreide informatie kunt u naar de website van de leverancier greencoffins.nl of neemt u contact op met De Groot Uitvaart  via het contactformulier.