Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
     
    vervolg afbeelding header

    Bijzonderheden op de begraafplaats

    Kinderhofjes en kindergrafjes

    Kinderen worden vaak begraven op een speciaal gedeelte van de begraafplaats. Meestal noem je dit het kinderhofje. Een bijzondere plek waar  gedachten en herinneringen aan een geliefd kind vaak worden uitgedrukt in knuffels, speeltjes en gedenkmonumentjes. Op sommige begraafplaatsen kan een eigen kindergrafje gekocht worden, dit is niet bij alle begraafplaatsen het geval. Het soort graf, een eigen kindergraf of algemeen kindergraf, staat omschreven in de verordening van de begraafplaats.

    Symbolen op de begraafplaats

    Op een begraafplaats kunt u ook graven met symbolen tegenkomen. Wilt u zelf ook een symbool op een grafsteen laten zetten,  dan is het raadzaam om u eerst te verdiepen in de betekenis van bepaalde symbolen. Op begraafplaats.org kunt u de betekenis van veel symbolen achterhalen.

    Columbarium

    Een columbarium is een urnenmuur op de begraafplaats. De urnenmuur bestaat uit nissen waar nabestaanden een urn in kunnen zetten. Een nis in een columbarium wordt gehuurd voor een periode van minimaal 5 jaar, die verlegd kan worden. 

    Urnentuin

    In de urnentuin van de begraafplaats kan de urn een eigen plekje krijgen tussen laagblijvend groen.

    Natuurbegraafplaatsen

    De laatste tijd zijn natuurbegraafplaatsen en natuurbegraven regelmatig in het nieuws. Veel mensen vragen zich af wat natuurbegraven is en of het een alternatief is voor traditioneel begraven of cremeren. Begraven in de natuur is een andere manier van afscheid nemen van een overledene. Het is een alternatief voor traditioneel begraven, maar ook een manier om de urn met de as van de overledene een mooie plek te geven in de natuur. Begraven in de natuur gebeurt meestal op een natuurbegraafplaats. Er is nog wel wat onduidelijkheid over wat een natuurbegraafplaats genoemd kan worden en wat niet.

    Uitgebreide informatie over dit actuele onderwerp kunt u onder andere lezen op begravenindenatuur.com.

    Islamitische gedeelte op de begraafplaats

    Op het Islamitische gedeelte van de begraafplaats worden islamieten begraven met het gelaat gericht op de Qibla (Kaaba) in Mekka. De islamieten is eeuwige grafrust gegund, maar in Nederland is dat lastig omdat een graf vaak voor maximaal 30 of 50 jaar wordt uitgegeven.

    Na het verstrijken van het grafrecht kan deze telkens voor 10 jaar verlengd worden. Zolang de familie van de overledene aan de financiële verplichtingen blijft voldoen, zal het graf blijven bestaan. De verlenging moet binnen 2 jaar voor het verstrijken van de termijn worden aangevraagd.

    Asverstrooiing op de begraafplaats

    Veel begraafplaatsen hebben een speciaal veld voor het verstrooien van as na de crematie van een overleden dierbare. De verstrooiing vindt plaats op afspraak. Een asverstrooiing kan een ritueel zijn dat u zelf kunt invullen.

    Op de strooivelden staat meestal ook een gedenkteken. Een vaste plek om overledenen met bloemen, een klein monument of gedenkplaatje te herdenken.