Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
   
  vervolg afbeelding header

  Klassieke kist

  De klassieke uitvaartkist is een veelgekozen uitvaartkist bij begrafenissen of crematies in Nederland. De materiaalkeuze voor kisten verschilt per land, maar meestal worden de uitvaartkisten van hout, kunststof of metaal gemaakt. In Nederland is in verband met milieuwetgeving alleen het gebruik van hout toegestaan. Daarom bestaat onze collectie uitvaartkisten alleen uit kisten die gemaakt zijn van massief hout, plaatmateriaal of andere natuurlijke materialen.

  In het Lijkomhulselbesluit uit 1998 wordt echter een uitzondering gemaakt voor andere materialen zoals "kunststoffen of metalen die worden gebruikt voor handvatten, ornamenten en verbindingselementen als spijkers, schroeven, nieten of klemmen."  

  Er bestaat in Nederland geen verschil tussen uitvaartkisten die gebruikt worden bij begrafenissen of crematies.  Toch worden bij een crematie de handvatten en ornamenten van de uitvaartkist vooraf verwijderd als deze uit ander materiaal dan hout zou kunnen bestaan.

  Presentatie van onze collectie uitvaartkisten

  Massief populier Eco Natuur - Lelie houten grepenLelie houten langsgrepen of touwgrepenMassief populier Eco Rustiek - rustiek en verhoogd houten of metalen grepenMassief populier Eco Natuur - Flox doorlopende of rechte grepenMassief Douglas, Eco - Natuurkist langsgrepenMassief Douglas, Eco - Natuurkist touwgrepenMassief eiken, Eco Natuur - Roos natuurlakMassief eiken, Eco Natuur - Flox eiken RVS of houten grepenLinnen, Eco Natuur - Linum houten grepenLinnen, Eco Natuur - Linum touwgrepenWit of kleur gelakt - Lotus kroondekMassief naaldhout - Iris houten grepen, touwgrepen of langsgrepenMassief vuren ongeschaafd - AmandelbloesemMassieve steigerdelen - Vergeet mij niet en Massief curen ongeschaafd - Joodse kistLuxe printfolie wit wax - Morgenster houten grepen, hout-metalen grepen of kroondek houten grepenLuxe printfolie grijs wax - NarcisLuxe printfolie grijs wax - Narcis kroondekLuxe printfolie grijs wax - Dotter baar Hollands grenenMassief grenen ongeschaafd - Dotter Hollands grenenMassief grenen ongeschaafd - Dotter baar Hollands grenenGevlochten Abaca - Zwanenbloem mand bananenbladGevlochten Abaca - Zwanenbloem baar bananenbladEiken gefineerd - Anjer kroondek metalen grepen of Anjer met houten grepenKersen kleur folie - GerberaMassief eiken, Eco Natuur - Klaproos eventueel met enkel verhoogd dekMassief eiken - Roos kroondek metalen grepen of Roos verhoogd dek houten grepenMassief eiken, geprofileerd - Gardenia zwart of eiken met metalen grepenMDF Zijdeglans gespoten - Heggenrank wit of blauwMassief populier, wit gelakt - Aster houten grepen eventueel met verhoogd dek of metalen grepenMassief ayous - Fresia, Anemoon of Printfolie - TulpFair Trade Eco - Wilgenteen, Bamboe of Pandanus, wilde ananasMassief mahonie of eiken - Begonia hoogglansOrchidee - Amerikaans, massief casket

  Massief houten uitvaartkisten

  In onze collectie massief houten uitvaartkisten vindt u uitvaartkisten die gemaakt zijn van eiken, ayous, mahonie, naaldhout, populier, abachi en notelaar. Een kist wordt gemaakt van massief hout, maar dit betekent niet dat alle ornamenten, handvatten en sluitmateriaal ook van hout zijn. Vanwege milieuwetgeving kan het bij een crematie voorkomen dat deze onderdelen verwijderd moeten worden als ze niet van hout zijn.

  Materiaalinformatie

  Eikenhout is een veelvoorkomende houtsoort die over het algemeen op het koudere, nattere Noordelijk Halfrond te vinden is. Hoewel het hout erg sterk en hard is, is het toch goed te bewerken en daarom ook geschikt voor uitvaartkisten. 

  Verschillende soorten eikenhout hebben vaak een klein verschil in kleur. Daarbij is donker eikenhout vaak bewerkt met ammonia en licht eikenhout niet.

  Ayous

  Ayous is een houtsoort die voornamelijk voorkomt in tropisch Centraal- en West-Afrika. Ayous is de verzamelnaam voor veel verschillende, kleine soorten bomen die per gebied nog kunnen verschillen. Wat voor een ongeoefend oog nauwelijks zichtbaar is. Deze bomenfamilie komt veel voor. Het ayoushout dat de Europese markt bereikt, vindt haar oorsprong dan ook in meerdere Afrikaanse landen. Ayoushout heeft een lichte kleur en is makkelijk bewerkbaar, zowel met de hand als machinaal. 

  Mahonie

  Mahonie is een hardhout dat oorspronkelijk uit West-Indië komt. De naam van deze houtsoort wordt vaak gebruikt om de specifieke rode kleur van het hout aan te duiden. Helaas worden er illegaal veel mahoniebomen gekapt waardoor mahonie een negatief imago heeft gekregen. Gelukkig wordt deze illegale houtkap de laatste jaren actief tegengegaan om mahoniehout voor de wereld te behouden. Mahoniehout is herkenbaar aan zijn rode kleur en ziet er stijlvol uit. Het hout kan goed bewerkt worden, en is daarom ook populair als materiaal voor uitvaartkisten. 

  Naaldhout

  Naaldhout komt, zoals de naam al doet vermoeden, van naaldbomen. Er zijn twee soorten naaldhout die in Nederland het meest te vinden zijn: vurenhout (afkomstig van de fijnspar) en grenenhout (afkomstig van de grove den). Beide houtsoorten zijn onbedreigd en komen veel voor op het Noordelijk Halfrond. Ze worden gerekend tot de zachthoutsoorten. Dit wil niet zeggen dat alle zachthoutsoorten zachter zijn dan hardhout, maar door de celstructuur is het heel geschikt voor fijne bewerkingen. 

  Populier

  Populier kwam altijd al veel voor in Nederland. Deze 'vergeten' houtsoort is erg geschikt voor het maken van een uitvaartkist. Daarom wordt populierenhout de laatste jaren steeds vaker gebruikt door leveranciers van uitvaartkisten. 

  Abachi

  Abachi is een houtsoort die veel overeenkomsten vertoont met ayoushout. Beide lichtkleurige houtsoorten komen veel voor in tropisch Centraal- en West-Afrika. 

  Notelaar

  Deze houtsoort komt over het algemeen van de walnootboom. Deze bomen komen overal ter wereld voor. De kleur van het hout is sterk afhankelijk van waar de boom groeit. Notelaar is ook makkelijk te bewerken en door het herkenbare uiterlijk een gewild materiaal bij de productie van luxe uitvaartkisten.

  Plaatmateriaal kisten

  Plaatmateriaal is vrij bekend en wordt vaak gebruikt als vervanging van het duurdere massieve hout. Het wordt meestal gemaakt uit restproducten en is daarom economisch aantrekkelijk.

  Met de moderne techniek kunnen uitvaartkisten alsnog een massief houten uiterlijk krijgen door een fineerlaag aan te brengen. Een fineerlaag is een hele dunne laag van echt hout, die op het plaatmateriaal wordt gezet. Voor een houtlook kan ook plakfolie met een houtprint gebruikt worden.

  Materiaalinformatie

  Spaanplaat

  Spaanplaat is een materiaal dat wordt gemaakt uit zaagsel, kleine stukjes hout en bindmiddel, meestal kunsthars. Deze stukjes hout zijn meestal niet alleen afkomstig van bomen maar vaak ook van houtachtige planten zoals vlas, rijststro en rietsuikerstro. De stukjes hebben een bepaalde afmeting en worden daarom tot spaanplaat gerekend, andere plaatmaterialen hebben andere samenstellingen. Spaanplaat is een materiaal dat is samengesteld uit kleine onderdeeltjes, en is daarom makkelijk te vormen.

  Multiplex

  Multiplex is een plaatmateriaal dat uit meerdere fijne houtlagen bestaat die kruislings op elkaar gelijmd zijn. Multiplex maakt efficiënt gebruik van beschikbaar hout, is vaak sterker dan massief hout (door kruislings lijmen) en is beschikbaar in veel verschillende diktes. Het is ook lichter dan andere plaatmaterialen. 

  MDF

  MDF staat voor Medium Density Fibre board en is een plaatsoort die gemaakt wordt door het samenpersen van houtvezels. Vanwege de fijne vezelstructuur is het heel geschikt voor de meest complexe bewerkingen.

  Loom

  Bij dit kistmateriaal wordt omwikkeld papier gebruikt, waardoor het op riet lijkt. Het is dan ook perfect geschikt voor vlechtwerk. Vandaar dat uitvaartkisten die gemaakt zijn van loom, ook  gevlochten zijn.