Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
Winkelmandje
 
vervolg afbeelding header

Klassieke kist

De klassieke uitvaartkist is de meest voorkomende soort uitvaartkist zoals die gebruikt wordt bij begrafenissen of crematies in Nederland. Per land verschilt het materiaal waarvan uitvaartkisten worden gemaakt waarbij over het algemeen gebruik wordt gemaakt van hout, kunststof of metaal. In Nederland is in verband met milieuwetgeving alleen het gebruik van hout toegestaan en daarom treft u in de collectie uitvaartkisten zoals die op de website is gepresenteerd enkel uitvaartkisten aan die vervaardigd zijn uit massief houtplaatmateriaal of andere natuurlijke materialen.

In het Lijkomhulselbesluit uit 1998 wordt echter een uitzondering gemaakt voor andere materialen zoals "kunststoffen of metalen die worden gebruikt voor handvatten, ornamenten en verbindingselementen als spijkers, schroeven, nieten of klemmen”. Er bestaat in Nederland geen verschil tussen uitvaartkisten die gebruikt worden bij begrafenissen of crematies hoewel bij een crematie de handvatten en ornamenten vooraf worden verwijderd indien deze uit ander materiaal dan hout bestaan.

Presentatie van onze collectie uitvaartkisten

Massief populier Eco Natuur - Lelie houten grepenLelie houten langsgrepen of touwgrepenMassief populier Eco Rustiek - rustiek en verhoogd houten of metalen grepenMassief populier Eco Natuur - Flox doorlopende of rechte grepenMassief Douglas, Eco - Natuurkist langsgrepenMassief Douglas, Eco - Natuurkist touwgrepenMassief eiken, Eco Natuur - Roos natuurlakMassief eiken, Eco Natuur - Flox eiken RVS of houten grepenLinnen, Eco Natuur - Linum houten grepenLinnen, Eco Natuur - Linum touwgrepenWit of kleur gelakt - Lotus kroondekMassief naaldhout - Iris houten grepen, touwgrepen of langsgrepenMassief vuren ongeschaafd - Duindoorn of AmandelbloesemMassieve steigerdelen - Vergeet mij niet en Massief curen ongeschaafd - Joodse kistLuxe printfolie rustiek wax - Passiebloem kroondekLuxe printfolie wit wax - Morgenster houten grepen, hout-metalen grepen of kroondek houten grepenLuxe printfolie grijs wax - NarcisLuxe printfolie grijs wax - Narcis kroondekLuxe printfolie grijs wax - Dotter baar Hollands grenenMassief grenen ongeschaafd - Dotter Hollands grenenMassief grenen ongeschaafd - Dotter baar Hollands grenenGevlochten Abaca - Zwanenbloem mand bananenbladGevlochten Abaca - Zwanenbloem baar bananenbladEiken gefineerd - Anjer kroondek metalen grepen of Anjer met houten grepenMahonie gefineerd - Akoniet mahonie kroondek of Kersen gefineerd GerberaMassief eiken - Roos kroondek metalen grepen of Roos verhoogd dek houten grepenMassief eiken, geprofileerd - Gardenia zwart of eiken met metalen grepenMassief eiken, Eco Natuur - Klaproos eventueel met enkel verhoogd dekDesign - Papaver eiken fineer, wengé of wit gelakt met aluminium bies of RVS grepenMDF Zijdeglans gespoten - Heggenrank wit of blauwMassief populier, wit gelakt - Aster houten grepen eventueel met verhoogd dek of metalen grepenMassief ayous - Fresia, Anemoon of Printfolie - TulpFair Trade Eco - Wilgenteen, Bamboe of Pandanus, wilde ananasLuxe massief - Wilgenroos, Korenbloem of FuchsiaMassief mahonie of eiken - Begonia hoogglansOrchidee - Amerikaans, massief casket

Massief houten uitvaartkisten

Bij de productie van massief houten uitvaartkisten wordt uitsluitend gebruik gemaakt van één enkele houtsoort. In de collectie vindt u kisten gemaakt van eiken, ayous, mahonie, naaldhout, populier, abachi en notelaar. Hoewel de kist met massief hout wordt vervaardigt betekent dit niet dat alle ornamenten, handvatten en sluitmateriaal ook van hout zullen zijn. Bij een crematie kan het voorkomen dat deze onderdelen moeten worden verwijderd indien deze niet van hout zijn.

Materiaalinformatie

Eikenhout is een veel voorkomende houtsoort die over het algemeen op het koudere, nattere Noordelijk Halfrond te vinden is. Hoewel het erg sterk en hard is, is het toch goed te bewerken en daarom ook geschikt voor uitvaartkisten. Er bestaan kleine kleurverschillen tussen verschillende soorten eikenhout maar het grootste verschil tussen licht en donker eikenhout is dat het donkere eikenhout vaak is bewerkt met ammonia en het lichte eikenhout niet.

Ayous is een houtsoort die voornamelijk voorkomt in tropisch Centraal- en West-Afrika. Ayous is de verzamelnaam voor veel verschillende kleine soorten bomen die veelal per gebied verschillen, echter is het verschil nauwlijks zichtbaar voor een ongeoefend oog. Door de grote aanwezigheid van deze bomenfamilie vind het ayoushout dat de Europese markt bereikt haar oorsprong in meerdere landen uit Afrika. Het heeft een lichte kleur en is gemakkelijk bewerkbaar, zowel met de hand als machinaal. 

Mahonie is een hardhout dat oorspronkelijk uit West-Indië komt. Door het wijde gebruik van deze houtsoort wordt de naam vaak gebruikt om de specifieke rode kleur van het hout aan te duiden. Helaas vindt er veel illegale houtkap plaats onder mahoniebomen waardoor er een negatief imago is onstaan rondom deze hardhoutsoort. Gelukkig is men de laatste jaren actief bezig om deze illegale houtkap tegen te gaan en zo mahoniehout voor de wereld te behouden. Mahonie kenmerkt zich door haar rode kleur en ziet er stijlvol uit, het laat zich goed bewerken en is daarom ook populair als materiaal voor uitvaartkisten. 

Naaldhout komt zoals de naam al doet vermoeden van naaldbomen. Er zijn twee soorten naaldhout die in Nederland verreweg het meest te vinden zijn en dat zijn vurenhout (afkomstig van de fijnspar) en grenenhout (afkomstig van de grove den). Beide houtsoorten zijn onbedreigd en komen veel voor op het Noordelijk Halfrond en worden gerekend onder de zachthout soorten. Dit wil niet zeggen dat alle zachthout soorten zachter zijn dan hardhout soorten maar door de celstructuur van zachthout leent het zich beter voor fijne bewerkingen. 

Populier komt vanuit het verleden veel voor in Nederland. Deze wat vergeten houtsoort is bijzonder geschikt voor het vervaardigen van een uitvaartkist en wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast door de leveranciers van uitvaartkisten. 

Abachi is een houtsoort die zeer veel overeenkomsten toont met het hiervoor beschreven ayous. Beide zijn lichtkleurige houtsoorten uit tropisch Centraal- en West-Afrika en zijn veel voorkomend. 

Tot slot notelaar, een houtsoort die over het algemeen van de walnootboom komt. Deze bomen komen overal ter wereld voor en sterk afhankelijk daarvan varieert de kleur van het hout. Ook deze houtsoort is gemakkelijk in de bewerking en door haar herkenbare uiterlijk een gewild materiaal bij de productie van luxe-uitvaartkisten.

Plaatmateriaal kisten

Plaatmateriaal is zeer bekend in de moderne tijd en wordt vaak gebruikt als vervanging van het duurdere massieve hout dat veel gebruikt werd in het verleden. Het wordt meestal gemaakt uit restproducten en daarom veelal economisch aantrekkelijk. Vanwege de moderne techniek is het mogelijk om de uitvaartkisten alsnog een massief houten uiterlijk te geven met een fineerlaag. Een fineerlaag is een zeer dunne laag van echt hout die op het plaatmateriaal wordt gezet om het zo het gewenste uiterlijk te geven. Tevens wordt ook gebruikt gemaakt van plakfolie met beschikbare prints van hout.

Materiaal informatie

Spaanplaat is een materiaal dat wordt gemaakt uit zaagsel, kleine stukjes hout en bindmiddel, meestal kunsthars. Deze stukjes hout zijn meestal niet alleen afkomstig van bomen maar vaak ook van houtachtige planten zoals vlas, rijststro en rietsuikerstro. De stukjes hebben een bepaalde afmeting en worden daarom tot spaanplaat gerekend, andere plaatmaterialen hebben andere samenstellingen. Omdat spaanplaat een materiaal is dat is samengesteld uit vele kleine onderdelen is het perfect om een specifieke vorm te geven. 

Multiplex is een plaatmateriaal dat onstaat door meerdere fijne houtlagen kruislings op elkaar te lijmen. Multiplex maakt efficiënt gebruik van beschikbaar hout, is vaak sterker dan massief hout door kruislings lijmen, is beschikbaar in veel verschillende diktes en is tevens lichter dan andere plaatmaterialen. 

MDF staat voor Medium-Density Fibreboard is een plaatsoort die gemaakt wordt door het samenpersen van houtvezels. Vanwege de fijne vezelstructuur is het zeer geschikt voor de meest complexe bewerkingen.

Loom is een uitzondering op deze pagina. Dit omwikkelde product is afwijkend in die zin dat het geen houtachtig plaatmateriaal is. Het is een kistmateriaal waarbij omwikkeld papier wordt gebruikt en zo lijkt het op riet. Het is dan ook perfect geschikt voor vlechtwerk en vandaar dat de uitvaartkisten die van Loom zijn gemaakt ook gevlecht zijn.