Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
Winkelmandje
 
vervolg afbeelding header

Cremeren in Huizen

Cremeren in Huizen of 't Gooi

Het is verstandig om bij leven al te bepalen of u zich wilt laten cremeren of begraven. Kiest u voor cremeren dan is het belangrijk te weten wat u van een crematorium kunt verwachten. Een goed verzorgde uitvaart is troostend voor de nabestaanden, die kunnen terugkijken op een respectvol en waardig afscheid. Een uitvaartdienst met crematie kunt u overigens vaak naar eigen idee en inzicht invullen.

Wanneer is de crematie?
De wettelijke bepalingen die zijn vastgelegd over de minimale en maximale tijd tussen overlijden en crematie.
Meer informatie
Geluid en muziek tijdens de uitvaart
Het spelen van muziek tijdens een uitvaart is al eeuwenoud. Muziek helpt bij het gedenken van de overledene.
Meer informatie
Hoe werkt een crematie?
Ben je nieuwsgierig naar hoe een crematie werkt en wat de mogelijkheden zijn bij crematie?
Meer informatie
Religieuze uitvaartdienst
Wij vertellen hoe wij omgaan met religie tijdens de uitvaartdienst.
Meer informatie

Locaties van cremeren

Vanuit De Groot Uitvaart in Huizen wordt het cremeren veelal uitgevoerd in de regio 't Gooi, Utrechtse Heuvelrug, Utrecht en Almere. Uiteraard zijn er op verzoek ook andere crematoria beschikbaar op andere locaties in Nederland.

Vastleggen van wensen voor cremeren

Weet u al of u begraven of gecremeerd wilt worden? U kunt uw wensen vrijblijvend vastleggen in uw persoonlijke account. Zo laat u later uw dierbaren niet met vragen achter en weten ze wat uw wensen zijn met betrekking tot de uitvaart.

Leg uw wensen vast

Afscheid nemen voor cremeren

Indien u dit wenst kan er voorafgaand aan de plechtigheid afscheid genomen worden van de overledene. Dit kan in de rouwkamer of in overleg in de aula van het crematorium.

Cremeren: de plechtigheid of afscheidsdienst

Herdenkingsbijeenkomst

Er zijn crematoria die jaarlijks een herdenkingsbijeenkomst organiseren voor de personen die in het betreffende crematorium gecremeerd zijn. Het samen verwerken van het verlies van een geliefde wordt door velen als positief ervaren. De bijeenkomsten worden afgewisseld door woord en muziek.

Duur plechtigheid voor cremeren

De duur van de plechtigheid voor cremeren is standaard rond de 60 minuten. Wil men vooraf afscheid nemen of verwacht men veel sprekers en/of veel muziek, dan is de duur van het gebruik van de aula uit te breiden met 15 tot 30 minuten. 

De invulling van de crematieplechtigheid

De plechtigheid op de dag van cremeren is geheel in te vullen naar wens van u of uw familie: een open of gesloten kist; het aantal sprekers en de muziek. Het is belangrijk de plechtigheid op de dag van cremeren tot een passend, persoonlijk geheel te maken. Dit kan men doen door bijvoorbeeld een mooie foto van de overledene op de kist te zetten, een fotopresentatie te tonen over het leven van de overleden dierbare of het voordragen van zelfgeschreven teksten. De plechtigheid op de dag van cremeren is een ode aan de overleden dierbare, een troostvolle herinnering voor alle nabestaanden.

Plechtigheid via internet en op DVD

Enkele jaren geleden zijn diverse crematoria begonnen de plechtigheid op de dag van cremeren via internet uit te zenden en/of op dvd of usb vast te leggen. Dit is een hele goede oplossing voor mensen die niet fysiek bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn of voor in het buitenland woonachtige familieleden. De dvd of usb is ook een waardevolle herinnering aan de plechtigheid op de dag van cremeren.

Kleding tijdens de uitvaart

Het blijft moeilijk om hierin advies te geven, maar door de jaren heen is er wel een maatschappelijke acceptatie gekomen voor de kledingkeuze die de aanwezigen bij de ceremonie die plaatsvindt op de dag van cremeren, zelf maken. Daardoor is traditionele zwarte kleding niet meer 'verplicht'. Voor de nabestaanden zijn gedekte kleuren als donkerblauw of grijs voldoende. Het toont respect als de overige familieleden dan ook deze lijn volgen. In een koude periode vallen vrouwen met een geklede lange broek niet uit de toon. Matig wel het gebruik van make-up en sieraden. Alleen parels zijn de sieraden die men kan dragen tijdens de uitvaart. Het is gewenst als belangstellenden hun kleding aanpassen aan de kleding van de familie. Het toont, ondanks vrije keuze,  over het algemeen weinig respect naar de overledene en de familie als men in spijkerbroek en/of slippers naar de ceremonie op de dag van cremeren komt. Maar u kunt bij twijfel natuurlijk altijd even navragen bij familie of vrienden wat gepast is te dragen bij de plechtigheid rond een cremeren.

De herdenkingszuil

Veel crematoria hebben naast een bloemenstrook een herdenkingszuil waarop een naamplaat van de overledene kan worden geplaatst.

Catering tijdens de uitvaart

Koffie, thee en cake of broodjes

Aanwezigen hebben na de plechtigheid rond een cremeren vaak behoefte aan een kopje koffie of thee met wat lekkers. Natuurlijk hoeft dat niet altijd een plakje cake te zijn. Tegenwoordig zijn er zoveel meer alternatieven voor catering mogelijk: van een koekje of gebakje bij een kopje koffie of thee, tot een glas wijn of champagne. Of broodjes en hartigheden in diverse soorten. De ceremonie rond een cremeren raakt aanwezigen diep. Ieder crematorium biedt ruimte voor een rustpunt na de plechtigheid met een ruim assortiment aan versnaperingen.

Overige catering in crematorium

Er is tegenwoordig veel mogelijk op het gebied van catering na de plechtigheid rond een cremeren. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden per crematorium. In overleg met de uitvaartleider en/of adviseur kan altijd een passende oplossing worden gevonden.