Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
   
  vervolg afbeelding header

  Cremeren in Huizen

  Cremeren in Huizen of 't Gooi

  Het is verstandig om bij leven al te bepalen of u zich wilt laten cremeren of wilt laten begraven. Kiest u voor cremeren dan is het belangrijk te weten wat u van een crematorium kunt verwachten. Een goed verzorgde uitvaart is troostend voor de nabestaanden, die terugkijken op een respectvol en waardig afscheid. Een uitvaartdienst met cremeren kunt u overigens vaak naar eigen idee en inzicht invullen.

  Cremeren en afscheid nemen in Huizen

  Wanneer u dit wilt, kan er voorafgaand aan de plechtigheid afscheid genomen worden van de overledene. Dit kan in de rouwkamer of (in overleg) in de aula van het crematorium.

  Bij het afscheid nemen van een overledene die heeft gekozen voor cremeren, is er meer ruimte voor persoonlijke invulling. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een uitvaartdienst met muziek, foto's en sprekers die herinneringen ophalen aan de overledene. Ook is er in Huizen vaak meer ruimte om na afloop van de uitvaart samen te komen en herinneringen te delen. Door deze persoonlijke invulling kan het afscheid nemen bij het cremeren helpen bij het verwerken van het verlies.

  Locaties van cremeren in de buurt van Huizen

  Vanuit De Groot Uitvaart in Huizen wordt het cremeren veelal uitgevoerd in de regio 't Gooi, Utrechtse Heuvelrug, Utrecht en Almere. Uiteraard zijn er op verzoek ook andere locaties voor cremeren beschikbaar in Nederland.

  • Laren: crematorium Laren
  • Hilversum: crematorium - aula Zuiderhof
  • Bilthoven: crematorium Den en Rust
  • Amersfoort-Leusden: crematorium Amersfoort
  • Utrecht: crematorium Daelwijck
  • Almere: crematorium Almere 
  Wanneer is de crematie?
  Informatie over de wettelijke minimale en maximale tijd tussen overlijden en crematie.
  Meer informatie
  Geluid en muziek
  Muziek helpt en steunt bij het gedenken van de overledene.
  Meer informatie
  Hoe werkt een crematie?
  Hoe werkt een crematie en wat zijn de mogelijkheden bij crematie? Kortom, wat komt er allemaal bij kijken.
  Meer informatie
  Religieuze uitvaartdienst
  Hoe wij omgaan met religie tijdens de uitvaartdienst.
  Meer informatie

  Cremeren: plechtigheid of afscheidsdienst

  Herdenkingsbijeenkomst in Huizen

  Een herdenkingsbijeenkomst is een samenkomst die georganiseerd wordt ter nagedachtenis aan een overledene. Deze bijeenkomst kan plaatsvinden op een moment dat het afscheid al heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld na het cremeren of de begrafenis in Huizen of regio ‘t Gooi. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst staan het leven en de herinneringen van de overledene centraal. Er kan bijvoorbeeld gesproken worden over de persoonlijke eigenschappen, herinneringen en verhalen van de overledene.

  Er zijn crematoria (waaronder in Huizen) die jaarlijks een herdenkingsbijeenkomst organiseren voor de mensen die in het betreffende crematorium gecremeerd zijn. Het samen verwerken van het verlies van een geliefde wordt door velen als positief ervaren. De bijeenkomsten worden afgewisseld met woord en muziek.

  Duur plechtigheid voor cremeren

  De duur van de plechtigheid voor het cremeren is standaard rond de 60 minuten. Wilt u vooraf afscheid nemen of verwacht u veel sprekers en/of veel muziek, dan is de duur van het gebruik van de aula in Huizen uit te breiden met 15 tot 30 minuten.

  Invulling van de crematieplechtigheid in Huizen

  De plechtigheid op de dag van cremeren is geheel in te vullen naar uw wens of die van uw familie: een open of gesloten kist; het aantal sprekers en de muziek. Het is belangrijk de plechtigheid op de dag van cremeren tot een passend, persoonlijk geheel te maken. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een mooie foto van de overledene op de kist te zetten, een fotopresentatie te tonen over het leven van de overleden dierbare, of het voordragen van zelfgeschreven teksten. De plechtigheid op de dag van cremeren is een ode aan de overleden dierbare, een troostvolle herinnering voor alle nabestaanden.

  Vastleggen van uw wensen voor cremeren

  Weet u al of u begraven of gecremeerd wilt worden? U kunt uw wensen vrijblijvend vastleggen in uw persoonlijke account. Zo laat u later uw dierbaren niet met vragen achter en weten ze wat uw wensen zijn met betrekking tot de uitvaart.

  Leg uw wensen vast

  Kleding tijdens de uitvaart

  Het blijft moeilijk om hierin advies te geven, maar door de jaren heen is er wel een maatschappelijke acceptatie gekomen voor het zelf bepalen van de kledingkeuze bij een ceremonie die plaatsvindt op de dag van cremeren. Traditionele zwarte kleding is daardoor niet meer 'verplicht'. Voor de nabestaanden zijn gedekte kleuren als donkerblauw of grijs voldoende. Overige familieleden kunnen deze lijn dan ook volgen uit respect.

  In een koude periode vallen vrouwen met een geklede lange broek niet uit de toon. Matig wel het gebruik van make-up en sieraden. Alleen parels zijn sieraden die u kunt dragen tijdens de uitvaart.

  Het is wenselijk als belangstellenden hun kleding aanpassen aan de kleding van de familie. Een spijkerbroek en/of slippers zijn niet passend wanneer u een ceremonie op de dag van cremeren bezoekt. Maar u kunt bij twijfel natuurlijk altijd even navragen bij familie of vrienden wat gepast is tijdens de plechtigheid rond een cremeren.

  De herdenkingszuil

  Een herdenkingszuil bij crematoria in Huizen is een monument dat is geplaatst op het terrein van een crematorium om overledenen te herdenken die zich hebben laten ​​cremeren. Het kan dienen als een plaats van troost en reflectie voor nabestaanden die afscheid hebben genomen van hun dierbare in het crematorium.

  Een herdenkingszuil bij crematoria kan verschillende vormen aannemen. Het kan een monumentale zuil zijn met daarin ruimte voor het plaatsen van urnen of as-restanten. Vaak zijn er ook mogelijkheden om er gedenkplaten met persoonlijke boodschappen op te plaatsen. Daarnaast kan een herdenkingszuil ook een meer symbolische vorm hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een fontein, beeld of kunstwerk.

  Catering tijdens de uitvaart in Huizen

  Aanwezigen hebben na de plechtigheid in Huizen rond cremeren vaak behoefte aan een kopje koffie of thee met wat lekkers. Natuurlijk hoeft dat niet altijd een plakje cake te zijn. Tegenwoordig zijn er zoveel meer alternatieven voor catering mogelijk: van een koekje of gebakje bij een kopje koffie of thee, tot een glas wijn of champagne. Of broodjes en hartigheden in diverse soorten.

  De ceremonie rond cremeren raakt aanwezigen diep. Ieder crematorium waaronder die in Huizen biedt ruimte voor een rustpunt na de plechtigheid, met een ruim assortiment aan hapjes en drankjes.

  Overige catering bij cremeren in Huizen

  Na het cremeren kan er vaak gebruik worden gemaakt van cateringfaciliteiten in het crematorium in Huizen of regio ‘t Gooi. Na afloop van de uitvaartdienst kunnen de nabestaanden samenkomen en napraten onder het genot van koffie, thee en/of een hapje en drankje. Hierbij kan gekozen worden uit verschillende opties, zoals een eenvoudige koffietafel of een uitgebreide lunch.

  De catering na het cremeren kan geheel naar wens worden ingevuld. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor speciale hapjes of drankjes die de overledene graag had genuttigd, of kan er rekening gehouden worden met bepaalde dieetwensen van de gasten. De catering kan bijdragen aan een waardig afscheid en biedt tevens de gelegenheid om in een informele sfeer herinneringen te delen en steun te vinden bij elkaar.

  Neem vrijblijvend contact met ons op

  Uw vraag gaat over:
  Hoe kunnen wij u bereiken: