Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
   
  vervolg afbeelding header

  Cremeren in Huizen

  Cremeren in Huizen of 't Gooi

  Het is verstandig om bij leven al te bepalen of u zich wilt laten cremeren of wilt laten begraven. Kiest u voor cremeren dan is het belangrijk te weten wat u van een crematorium kunt verwachten. Een goed verzorgde uitvaart is troostend voor de nabestaanden, die terugkijken op een respectvol en waardig afscheid. Een uitvaartdienst met crematie kunt u overigens vaak naar eigen idee en inzicht invullen.

  Wanneer is de crematie?
  Wat is de wettelijke minimale en maximale tijd tussen overlijden en crematie in Huizen en omgeving.
  Meer informatie
  Geluid en muziek tijdens de uitvaart
  Muziek helpt en steunt bij het gedenken van de overledene.
  Meer informatie
  Hoe werkt een crematie?
  Hoe werkt een crematie en wat zijn de mogelijkheden bij crematie? Kortom, wat komt er allemaal bij kijken.
  Meer informatie
  Religieuze uitvaartdienst
  Hoe wij omgaan met religie tijdens de uitvaartdienst in Huizen.
  Meer informatie

  Locaties van cremeren

  Vanuit De Groot Uitvaart in Huizen wordt het cremeren veelal uitgevoerd in de regio 't Gooi, Utrechtse Heuvelrug, Utrecht en Almere. Uiteraard zijn er op verzoek ook andere crematoria beschikbaar op andere locaties in Nederland.

  Vastleggen van uw wensen voor cremeren

  Weet u al of u begraven of gecremeerd wilt worden? U kunt uw wensen vrijblijvend vastleggen in uw persoonlijke account. Zo laat u later uw dierbaren niet met vragen achter en weten ze wat uw wensen zijn met betrekking tot de uitvaart.

  Leg uw wensen vast

  Afscheid nemen voor cremeren

  Wanneer u dit wilt, kan er voorafgaand aan de plechtigheid afscheid genomen worden van de overledene. Dit kan in de rouwkamer of (in overleg) in de aula van het crematorium.

  Cremeren: de plechtigheid of afscheidsdienst

  Herdenkingsbijeenkomst

  Er zijn crematoria die jaarlijks een herdenkingsbijeenkomst organiseren voor de mensen die in het betreffende crematorium gecremeerd zijn. Het samen verwerken van het verlies van een geliefde wordt door velen als positief ervaren. De bijeenkomsten worden afgewisseld met woord en muziek.

  Duur plechtigheid voor cremeren

  De duur van de plechtigheid voor cremeren is standaard rond de 60 minuten. Wilt u vooraf afscheid nemen of verwacht u veel sprekers en/of veel muziek, dan is de duur van het gebruik van de aula uit te breiden met 15 tot 30 minuten. 

  De invulling van de crematieplechtigheid

  De plechtigheid op de dag van cremeren is geheel in te vullen naar uw wens of die van uw familie: een open of gesloten kist; het aantal sprekers en de muziek. Het is belangrijk de plechtigheid op de dag van cremeren tot een passend, persoonlijk geheel te maken. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een mooie foto van de overledene op de kist te zetten, een fotopresentatie te tonen over het leven van de overleden dierbare, of het voordragen van zelfgeschreven teksten. De plechtigheid op de dag van cremeren is een ode aan de overleden dierbare, een troostvolle herinnering voor alle nabestaanden.

  Plechtigheid via internet en op DVD

  Enkele jaren geleden zijn verschillende crematoria begonnen met het uitzenden van de plechtigheid rond het cremeren via internet. Of het vastleggen van de uitvaart op dvd of USB-stick. Dit is een goede oplossing voor mensen die niet fysiek bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn of familieleden die in het buitenland wonen. De dvd of USB-stick is ook een waardevolle herinnering aan de plechtigheid op de dag van cremeren.

  Kleding tijdens de uitvaart

  Het blijft moeilijk om hierin advies te geven, maar door de jaren heen is er wel een maatschappelijke acceptatie gekomen voor het zelf bepalen van de kledingkeuze bij een ceremonie die plaatsvindt op de dag van cremeren. Traditionele zwarte kleding is daardoor niet meer 'verplicht'. Voor de nabestaanden zijn gedekte kleuren als donkerblauw of grijs voldoende. Overige familieleden kunnen deze lijn dan ook volgen uit respect.

  In een koude periode vallen vrouwen met een geklede lange broek niet uit de toon. Matig wel het gebruik van make-up en sieraden. Alleen parels zijn sieraden die u kunt dragen tijdens de uitvaart.

  Het is wenselijk als belangstellenden hun kleding aanpassen aan de kleding van de familie. Een spijkerbroek en/of slippers zijn niet passend wanneer u een ceremonie op de dag van cremeren bezoekt. Maar u kunt bij twijfel natuurlijk altijd even navragen bij familie of vrienden wat gepast is tijdens de plechtigheid rond een cremeren.

  De herdenkingszuil

  Veel crematoria hebben naast een bloemenstrook een herdenkingszuil waarop een naamplaat van de overledene kan worden geplaatst.

  Catering tijdens de uitvaart

  Koffie, thee en cake of broodjes

  Aanwezigen hebben na de plechtigheid rond een cremeren vaak behoefte aan een kopje koffie of thee met wat lekkers. Natuurlijk hoeft dat niet altijd een plakje cake te zijn. Tegenwoordig zijn er zoveel meer alternatieven voor catering mogelijk: van een koekje of gebakje bij een kopje koffie of thee, tot een glas wijn of champagne. Of broodjes en hartigheden in diverse soorten.

  De ceremonie rond een cremeren raakt aanwezigen diep. Ieder crematorium biedt ruimte voor een rustpunt na de plechtigheid, met een ruim assortiment aan hapjes en drankjes.

  Overige catering in crematorium

  Er is tegenwoordig veel mogelijk op het gebied van catering na de plechtigheid rond een cremeren. Vraag naar de mogelijkheden bij het betreffende crematorium. In overleg met de uitvaartleider en/of adviseur kan altijd een passende oplossing worden gevonden.