Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
   
  vervolg afbeelding header

  Afscheid nemen

  Afscheid nemen is zeer belangrijk bij het verwerken van het verdriet over de leegte die een overledene achterlaat. Het is het laatste moment dat het lichaam van de overledene zichtbaar zal zijn en het vormt voor veel mensen de laatste herinnering. Voordat u afscheid neemt is het goed om te bedenken waar en hoe dit plaats zal vinden. Dit zal van invloed zijn op de wijze waarop u dit vaak emotionele moment een plek kunt geven en verwerken.

  Afscheid nemen bij een thuisopbaring

  U kunt in overleg met ons er voor kiezen een bepaalde tijd af te spreken dat familie, vrienden en belangstellenden afscheid komen nemen in het huis waar de overledene is opgebaard. Wij kunnen u daarbij helpen en zorgen dat er een condoleanceregister aanwezig is. Het thuis afscheid nemen is zeer persoonlijk omdat het huis van de overledene een omgeving is waarin nabestaanden de overledene vaak hebben meegemaakt. Afhankelijk van de grootte van de groep nabestaanden en belangstellenden zal aan het einde van de bijeenkomst de kist gesloten worden. 

  Afscheid nemen in ons centrum voor uitvaartzorg

  Indien het u te zwaar lijkt om in deze moeilijke tijd afscheid te nemen van de overledene in zijn of haar vertrouwde omgeving dan kan er ook afscheid worden genomen in ons uitvaartcentrum. Dit gaat in overleg met ons en op afspraak tenzij u er voor kiest om gebruik te maken van één van de speciale familiekamers. De familiekamers zijn erop gericht om u de volledige vrijheid te geven omtrent de dagen voor de uitvaart. U krijgt een sleutel van een speciale kamer en kan ieder moment van de dag of nacht bij de overledene blijven. Het afscheid nemen in het rouwcentrum kan gebeuren zoals u dat wenst, hierbij zult u een afweging moeten maken qua intimiteit. Voor een persoonlijk moment raden wij u aan om niet al te veel mensen afscheid te laten nemen, maar indien u daar behoefte aan heeft is het ook mogelijk om een bezoekmoment te organiseren met catering. Indien u meer informatie hierover wenst kunt u altijd contact met ons opnemen. 

  Huisdieren

  Veel mensen hebben tegenwoordig huisdieren. Van huisdieren is het bekend dat na het overlijden van hun baas er de mogelijkheid bestaat dat ze verschillend gedrag vertonen dan voor het overlijden. Heeft de overledene bijvoorbeeld een hond waar hij of zij erg aan gehecht was, dan kunt u de hond de gelegenheid geven afscheid te nemen van zijn baas. Doet men dit niet dan is de kans groot dat de hond blijft zoeken naar zijn of haar baas. Buiten het lot van de dieren om kan het voor uzelf ook een belangrijke rol spelen in het rouwproces. 

  Neem vrijblijvend contact met ons op

  Uw vraag gaat over:
  Hoe kunnen wij u bereiken:

  Afscheid voorafgaand aan de uitvaart

  Een andere mogelijkheid is om afscheid te nemen voorafgaand aan de uitvaart. Dit vindt dan plaats in het crematorium, de aula van de begraafplaats, in de kerk of in ons uitvaartcentrum. Vaak wordt hiervoor een half uur voor het begin van een plechtigheid uitgetrokken. 

  Het sluiten van de kist

  Het laatste moment van afscheid nemen is het sluiten van de kist. Dit is meestal één van de meest emotionele momenten, omdat dit de laatste keer is dat het lichaam van de overledene zichtbaar is. Waar dit vroeger vaak gebeurde door ons als uitvaartondernemers is er tegenwoordig de gelegenheid dat u daar zelf een actieve rol in krijgt. In overleg met ons kunt u zelf (behulpzaam zijn door) de deksel op de kist te leggen en zelf de schroeven aan te draaien.