Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
Winkelmandje
 
Roos op hout

Uitvaart regelen met crematie

Het is belangrijk om te kiezen of u later gecremeerd of begraven wilt worden, zo kunt u uw geliefde deze keuze te besparen. Bij het cremeren wordt het lichaam van de overledene na de ceremonie in de crematieoven verbrand, het as is na een wettelijke bewaartijd van 30 dagen beschikbaar voor de nabestaanden om mee te nemen in verschillende vormen. De kosten voor de uitvaartceremonie zijn afhankelijk van uw wensen. U kunt de volledige prijs berekenen via onze calculator, hier kunt u de mogelijkheden bekijken voor de uitvaart om een goed verzorgde plechtigheid te regelen voor de nabestaanden. Zo kunnen ze in alle rust afscheid nemen.

Wat is een crematie?

Zoals eerder vermeld, wordt het cremeren gedaan middels verbranding in een crematieoven. Er zijn nog enkele andere zaken die hieraan vooraf gaan. Het cremeren vindt enkele dagen na het overlijden plaats, het is wettelijk bepaald dat dit tussen 36 uur en 6 dagen na het overlijden dient te gebeuren. Voor afwijkingen is toestemming nodig van justitie. De ceremonie begint met de plechtigheid, die standaard ongeveer 30 tot 45 minuten duurt, deze plechtigheid is te vormen naar de persoonlijkheid van de overledene. Na de plechtigheid is er de mogelijkheid om persoonlijk afscheid te nemen, waarna de overledene naar de ovenruimte gebracht zal worden. Wanneer alle wettelijke controles uitgevoerd zijn, zal de overledene worden ingevoerd in de oven. De verbranding zal tussen een en twee uur duren, waarna de as, gezeefd en vermalen, in een urn verzameld wordt. Deze as wordt na 30 dagen aan de nabestaanden overhandigt.

Crematie regelen

Op welke manier wilt u afscheid nemen van uw geliefde? Sommige hebben een favoriet nummer dat afgespeeld moet worden, of iemand die graag wil spreken tijdens de uitvaart over de betekenis van hun relatie met de overledene. In overleg kan de uitvaart naar wens van de overledene of nabestaanden persoonlijk in worden gericht. Hierbij kunt u denken aan bloemen, een mooie foto van de overledene, het afspelen van de favoriete muziek, en de catering voor bijvoorbeeld een kopje koffie met koekjes of een gebakje om na de ceremonie nog even samen te komen. Daarnaast kunt u nog andere zaken regelen, zoals de rouwauto en kleding die de gasten of de overledene dragen. Eventueel kan de plechtigheid live gevolgd worden door diegene die er niet bij kunnen zijn. Er zijn verschillende opties beschikbaar voor de uitvaart.

Waarom wel of niet cremeren?

Bij de beslissing of u wel of niet gecremeerd wilt worden komen verschillende factoren kijken. Levensbeschouwing, budget, en de wensen van de nabestaanden zijn een paar van de factoren die overwogen worden tijdens deze beslissing. Hieronder vind u een lijst met enkele voor- en nadelen van cremeren.

Voordelen van cremeren:

  • Het cremeren kost gemiddeld minder dan een begrafenis, ook hoeft er naderhand geen grafkosten betaalt te worden.
  • De ceremonie is niet afhankelijk van het weer.
  • Er mag veel gedaan worden met het as van de overledene, lees de asbestemming pagina voor meer informatie. Zo kunnen de nabestaanden sieraden krijgen met daar as van de overledene in verwerkt, of kan de as in een of meerdere urnen worden verdeeld, zodat familieleden zelf een gedenkplek kunnen creëren voor hun geliefde.

Vragen?

Heeft u nog meer vragen met betrekking tot het regelen van de uitvaart? Wellicht staat uw vraag bij de meest gestelde vragen. Voor directe vragen zijn wij telefonisch en per mail bereikbaar.

De Groot Uitvaart helpt u om een prettig en rustig afscheid te regelen voor de nabestaanden.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Uw vraag gaat over:
Hoe kunnen wij u bereiken: