Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
   
  Roos op hout

  Crematie

  Na het overlijden kan er gekozen worden voor een begrafenis of een crematie. Het cremeren gebeurt in een crematorium. De kist wordt in een crematieoven geplaatst. De temperatuur begint bij 800 graden en kan oplopen tot 1100 graden. De verbranding van de crematie duurt ongeveer 1 tot 2 uur, dit verschilt per persoon. Zo heeft de lengte en het gewicht een grote invloed op de totale verbrandingsduur.

  In Nederland kiezen veel mensen voor een crematie om verschillende redenen:

  • cremeren brengt lagere kosten met zich mee dan begraven;
  • een redelijke vrije keuze in de bestemming van de as (urn, assieraad, uitstrooien);
  • geen grafonderhoud en verlengingskosten.

  De ceremonie rond een crematie is heel belangrijk. Een goed verzorgde plechtigheid in een crematorium doet eer en respect aan de (dierbare) overledene. De Groot Uitvaart weet hoe belangrijk dit is voor de overledene en nabestaanden. Wij besteden daarom veel aandacht en zorg aan de inventarisatie en uitvoer van de wensen rond een crematie.

  Crematie in Huizen

  Crematie regelen

  Rond een crematie moet veel geregeld worden. De ceremonie rond het proces van cremeren is daarbij erg belangrijk, voor zowel de overledene als ook de nabestaanden. Daarna kunnen de nabestaanden besluiten wat er met de as van de overledene zal gebeuren. Men kan ervoor kiezen om de as te bewaren in een urn, de as te verstrooien of te laten verwerken in een assieraad.

  Cremeren

  Het tijdstip van cremeren

  Het proces van crematie begint met de vaststelling van het tijdstip van cremeren. De crematie moet namelijk plaatsvinden tussen de eerste 36 uur en maximaal zes werkdagen na overlijden. Dit geeft de nabestaanden tijd om verschillende onderdelen van de uitvaart te regelen. Wij ontzorgen u in deze overweldigende tijd en helpen u met alle zaken die u moet regelen rond de crematie.

  Uitzonderingen op het tijdstip van cremeren

  In uitzonderlijke situaties dat een crematie eerder of later dan deze periode moet plaatsvinden, dan kan dit alleen met toestemming van justitie of - later dan zes werkdagen - met een verklaring van uitstel van de huisarts, dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is. Deze verklaring wordt door de arts aan de gemeente overhandigd.

  Vastleggen van wensen voor een crematie

  Weet u al of u begraven of gecremeerd wilt worden? Heeft u specifieke wensen? U kunt uw wensen vrijblijvend vastleggen in uw persoonlijke account. Zo laat u later uw dierbaren niet met vragen achter, neemt u hen zorgen uit handen en maakt u het afscheid nog persoonlijker.

  Leg uw wensen vast

  Het proces van crematie

  De crematieoven

  Na de crematieplechtigheid wordt de kist naar de ovenruimte gebracht. Nabestaanden kunnen aanwezig zijn bij de crematie als zij hier behoefte aan hebben. Het is mogelijk om voorwerpen achter te laten in de kist, zoals bloemen, knuffels of een tekening. Er zijn regels opgesteld waar we ons aan moeten houden als het gaat om het verbranden van voorwerpen. Zo mogen we geen glas of plastic in de oven verbranden omdat dit schadelijk is voor het milieu.

  Er is altijd maar één overledene tegelijk in de oven en het is wettelijk verboden dat de as van meerdere personen wordt vermengd. Om verwisseling van as te voorkomen, wordt er voor verbranding een identificatiesteentje met uniek nummer op de kist gelegd voordat deze de oven ingaat.

  Als de crematie is afgerond, worden alle overblijfselen welke niet verbrand zijn, zoals het steentje zoals hierboven genoemd of chirurisch metaal uit het as gehaald.

  Asbestemming

  Na de crematie wordt de as bewaard in een speciale asbus. Daarop staan de persoonlijke gegevens van de overledene en het crematienummer. Na de crematie wordt de asbus in een voor de nabestaanden niet toegankelijke algemene nis bewaard voor de wettelijke verplichte bewaarperiode van 30 dagen. Dit is een regel van de overheid maar ook de periode waarin nabestaanden in alle rust kunnen nadenken over de uiteindelijke bestemming van de as.

  Houd wel rekening met de eventuele regelgeving omtrent verstrooien of uitstrooien van as in bepaalde gemeenten, plaatsen of gebieden.

  Meer over de asbestemming

  Neem vrijblijvend contact met ons op

  Uw vraag gaat over:
  Hoe kunnen wij u bereiken:

  Urn

  Na het afscheid nemen en de crematie van een dierbare hebben veel mensen steeds meer de behoefte om de overleden dierbare zo dicht mogelijk bij zich te houden.

  Verstrooien of uitstrooien van as

  Veel mensen kiezen ervoor om de as te laten verstrooien of uitstrooien. Dit kan op verschillende manieren:

  • verstrooien op het terrein van het crematorium of de begraafplaats;
  • verstrooien op een dierbaar plekje in de natuur;
  • verstrooien op zee per schip;
  • zeebijzetting of verstrooien op zee per vliegtuig;
  • verstrooien van de as op binnenwater in Nederland.

  Urn

  De asresten kunnen in een speciaal bestemde pot of urn worden bewaard. De urn kan bijgezet worden in een columbarium of urnengalerij, een urnengraf of urnentuin. De urn kan ook mee naar huis genomen worden en een speciaal plekje krijgen. Afhankelijk van de plek waar u de urn wilt plaatsen moet u rekening houden met het materiaal van de urn. Zo is een houten urn minder geschikt voor buiten. Vaak gebruikte materialen zijn keramiek, steen, marmer, porselein, graniet, metaal en glas.

  De kosten van een urn varieren. Zo kun je voor een paar tientjes een urn kopen, maar ook voor duizenden euro's. Dit is helemaal afhankelijk van de wensen die eraan verbonden zijn. Mocht u de urn een plekje geven in een urnentuin dan betaald u grafrechten. Als de urn wordt geplaatst in een urnentuin, kunt u rekening houden met 300 euro per 5 jaar.

  Sieraden met as

  Om de herinnering aan uw dierbare dicht bij u te dragen kunt u er ook voor kiezen om een deel van de as te laten verwerken in een assieraad of ander object. U kunt kiezen uit een breed aanbod aan gedenksieraden en gedenkobjecten. Wij nemen graag de tijd voor u om u te informeren over de verschillende mogelijkheden en hebben ook voorbeelden in ons Uitvaartcentrum.

  Er zijn enorm veel mogelijkheden om de as van uw dierbare te verwerken in een persoonlijk sierraad. U kunt kiezen voor een ring, armband of bedels. De asresten worden met een speciale hars gemengd waardoor een glanzende doorzichtige afwerking ontstaat. U kunt er voor kiezen om er een kleurstof aan toe te voegen.