Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
     
    vervolg afbeelding header

    Asbestemming

    Na de crematie wordt de as bewaard in een speciale asbus. Daarop staan de persoonlijke gegevens van de overledene en het crematienummer. Na de crematie wordt de asbus in een voor de nabestaanden niet toegankelijke algemene nis bewaard voor de wettelijke verplichte bewaarperiode van 30 dagen. Dit is een regel van de overheid. Na deze periode kan de as de uiteindelijke bestemming krijgen, het zijn de nabestaanden die deze uiteindelijke asbestemming bepalen. De asbestemming is niet altijd van tevoren bekend, het kan namelijk te emotioneel zijn om tijdens het regelen van de uitvaart daarover na te denken. Dan is een algemene nis voor een, per crematorium verschillende, periode beschikbaar en kunnen de nabestaanden in alle rust nadenken over de definitieve asbestemming.

    Verstrooien op het crematoriumterrein of de begraafplaats

    De as kan worden verstrooid op het strooiveld van het crematorium of bij een begraafplaats bij u in de buurt. De asverstrooiing gebeurt na de verplichte bewaarperiode van 30 dagen. Wilt u niet bij de asverstrooiing aanwezig zijn, maar wilt u wel weten of de asverstrooiing heeft plaatsgevonden, meldt dit dan aan ons. Wij zullen u dan na de verstrooiing berichten wanneer dit heeft plaatsgevonden.

    Verstrooien op een dierbaar plekje in de natuur

    Wilt u dat de as wordt verstrooid op een speciaal plekje in de natuur? Ook dat is mogelijk. Na de wettelijke verplichte bewaartijd van 30 dagen ontvangt u een bericht dat de as tot uw beschikking staat. Wij zullen dan met u een afspraak maken wanneer u de as kunt komen afhalen. U kunt samen met degenen die een dierbare band met de overledene hadden een ritueel van de asverstrooiing maken. Houd dan wel rekening met de eventuele regels die voor de betreffende gemeente of plaats van verstrooien gelden. Verstrooiien van as is niet overal zondermeer toegestaan.

    Verstrooien op zee per schip

    Wilt u dat de as wordt verstrooid op zee dan kan dat natuurlijk ook. Vanuit diverse havens aan de Nederlandse kust vertrekken meerdere keren per jaar de boten met de asbussen van de overledenen die op zee verstrooid willen worden. Meestal gebeurt dit zonder aanwezigheid van de familie. Wilt u toch bij de asverstrooiing op zee aanwezig zijn, dan kan er voor de familie apart een boot worden gehuurd.

    Zeebijzetting of verstrooien op zee per vliegtuig

    De oorspronkelijke zeebegravingen vindt tegenwoordig niet meer plaats. Toch is het mogelijk een "zeemansgraf" te realiseren. Na de crematie wordt de as van de overledene in een milieuurn gedaan en vanaf een schip te water gelaten in de Noordzee. De urn lost na verloop van tijd in het zeewater op. Het gebeurt minder vaak, maar de as kan ook per vliegtuig over zee worden uitgestrooid. Ook hier heeft u de mogelijkheid er wel of niet bij aanwezig te zijn.

    Verstrooien van de as op binnenwater in Nederland

    Sinds 1 januari 2010 is het mogelijk om met toestemming de as te laten verstrooien op de aangewezen binnenwateren. Indien u daarvan gebruik wilt maken kunt u contact met ons opnemen om met u een passende oplossing te zoeken.

    Het plaatsen van de urn in het columbarium of urnengalerij

    Alle crematoria en bijna alle begraafplaatsen hebben een columbarium (ook wel urnengalerij genoemd) ingericht. Een columbarium is een muur waar de urn in geplaatst kan worden. Er zijn verschillende soorten columbaria en de begraafplaats of crematorium heeft een columbarium op zijn eigen manier ingericht. Het kan zijn dat de muur open nissen heeft waarin men de asbus kan plaatsen. Sommige nissen kunnen afgesloten worden met een stenen plaat waar de naam van de overledene op gegraveerd kan worden. Als het de wens is de asbus op een dergelijke manier te bewaren, dan is het verstandig om vooraf de plaats te gaan bekijken of u door ons over de mogelijkheden te laten informeren.

    Binnencolumbarium

    Steeds meer crematoria maken een binnencolumbarium. Dit is hetzelfde als een buitencolumbarium maar dan geheel overdekt en verwarmd. Wil men enige tijd verblijven bij de nis dan is een binnencolumbarium te prefereren boven een buitencolumbarium.

    Het plaatsen van de urn in een urnengraf

    Wil men de asbus niet in een columbarium plaatsen dan hebben veel begraafplaatsen de mogelijkheid de asbus te begraven in een speciaal urnengraf. Ook dit is een graf waar diverse urnen in geplaatst kunnen worden. Er zijn begraafplaatsen die de mogelijkheid creëren de asbus in een familiegraf te begraven bij reeds eerder overleden familieleden. Voor informatie kunt u contact met on opnemen.

    De urnentuin

    Op diverse begraafplaatsen kan men de urn in de urnentuin plaatsen. In de urnentuin kunnen de urnen zowel bovengronds (zie de verordening van de betreffende begraafplaats) als in de grond geplaatst worden. Het biedt uitkomst voor mensen die gekozen hebben voor een crematie, maar toch behoefte hebben aan een herdenkingsplaats. In de verordering van de begraafplaats staan de mogelijkheden beschreven.

    De urn mee naar huis nemen

    Als de as na de wettelijke bewaartermijn vrij wordt gegeven, kan de as mee naar huis worden genomen. Men kan er dan voor kiezen de as ergens in huis of in de tuin te plaatsen. De keuze is geheel aan de nabestaanden. Vaak kiest men er dan voor om een sierurn te gebruiken waar de standaard asbus in geplaatst kan worden of waar de as vanuit de standaard asbus in aangebracht zal worden.

    Verstrooien in het buitenland

    Wil men de as verstrooien in het buitenland, bijvoorbeeld het geboorteland van de overledene of een vakantieland waar de overledene graag kwam, dan zal men de formulieren die bij de afgifte van de asbus ontvangen worden, bij de asbus moeten bewaren. Ook kan het crematorium desgevraagd een internationale verklaring afgeven. Deze internationale verklaring is eigenlijk een soort paspoort voor de urn. Indien u in het vliegtuig een asbus wilt meenemen adviseren wij u om dit van te voren te melden bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u gaat vliegen.

    De as bewaren in een sieraad of ander voorwerp

    Er zijn tegenwoordig sieraden en andere voorwerpen waar men een klein gedeelte van de as in kan bewaren. Denk daarbij aan een ring, armband, een hanger, een medaillon, een fotolijst of een kaarsenhouder. Er zijn vele mogelijkheden. Wij kunnen u hierover uitgebreid informeren en hebben ook voorbeelden in ons Uitvaartcentrum.

    In bloei na het leven

    Door de asresten van een dierbare te vermengen met het wortelbed van een boom of heester, wordt de as deels als voedingsstof opgenomen door de boom. Zo zet het leven van een dierbare zich na de dood voort in een boom of heester. Hiervoor zijn inmiddels mogelijkheden beschikbaar. Voor infomatie kunt u contact opnemen.

    Kosten asbestemming

    Aan alle manieren van asverstrooiing en asbestemmingen zijn verschillende kosten verbonden. Voor informatie kunt u contact met ons opnemen.

    Neem vrijblijvend contact met ons op

    Uw vraag gaat over:
    Hoe kunnen wij u bereiken: