Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
   
  vervolg afbeelding header

  Overige informatie kisten

  Kistbekleding

  De uitvaartkisten worden bekleed met een binnenbekleding. Veel kisten hebben standaardbekleding, maar men kan ook kiezen voor een andere bekleding. Bijvoorbeeld ongebleekt katoen, gebleekt katoen, gekleurde bekleding, zelfgemaakte bekleding, enzovoort. De kistbekleding biedt u een extra mogelijkheid om een uitvaart nog persoonlijker te maken.

  De buitenlandse kist

  Met de buitenlandse kist bedoelen we vooral de kist met het gedeelde deksel, ook wel het amerikaanse model genaamd.
  Dit houdt in dat de deksel van de kist bestaat uit 2 delen die afzonderlijk van elkaar geopend kunnen zijn.

  Lijkwade

  Het is al geruime tijd mogelijk in Nederland om in plaats van een kist gebruik te maken van een lijkwade. Hierbij zal de overledene worden opgebaard op een plank of baar waarbij de overledene is ingewikkeld in een grote doek, ook wel wade genoemd. Deze wade mag enkel uit natuurlijke materialen bestaan zoals katoen, linnen, wol of zijde. Over het algemeen is een lijkwade confronterender dan een uitvaartkist omdat de contouren van de overledene nog duidelijk zichtbaar zijn. Wij adviseren daarom om hierover een goed doordachte keuze te maken met betrekking tot alle mensen die afscheid willen nemen. Voor en tijdens de uitvaart kan ervoor gekozen worden om het gezicht van de overledene wel of niet te bedekken. Begraafplaatsen en crematoria hebben meestal geen problemen met lijkwades. Wij bieden diverse mogelijkheden aan wat betreft lijkwades. U kunt bij ons meer informatie opvragen indien u denkt aan een dergelijke vorm van opbaren via ons contactformulier.

  Kistkleden

  Een kistkleed is een speciaal voor of door de overledene vervaardigd kleed dat na het sluiten van de kist over de kist heen gelegd kan worden. Er kan voor verschillende afmetingen worden gekozen waarbij de kist niet of nog gedeeltelijk zichtbaar is. Hier geldt dat een kleiner kleed ruimte laat voor andere toevoegingen zoals bijvoorbeeld een bloemstuk. Op het kleed kan naar wens een foto, tekst en/of symbolen worden gedrukt. Denk hierbij ook aan de functie die het kleed na de begrafenis of crematie gaat dienen, er bestaat echter de mogelijkheid om een kistkleed ook mee naar huis te nemen als aandenken aan de uitvaart. In verband met de materialen die gebruikt mogen worden is dit een belangrijke keuze, zo zal er bij een kistkleed dat mee naar huis wordt genomen na de uitvaart meer mogelijk zijn vanwege milieuwetgeving. Voor meer informatie kunt u contact met ons op via het contactformulier.

  Milieuvriendelijke kartonnen kist

  Een kartonnen kist is een volledig biologisch afbreekbare uitvaartkist die volledig bestaat uit gerecycled papier. Er zijn modellen beschikbaar die variëren van kleur en vorm. Het materiaal wordt niet veel toegepast om reden dat de meeste crematoria problemen ervaren tijdens het crematieproces. 

  Boekenkist

  De boekenkist is een kist die bij leven als boekenkast kan dienen. Bij overlijden worden de boekenplanken als deksel voor de kist gebruikt.

  Beschilderde kisten

  Wil men een kist in de stijl van de overledene laten beschilderen, of zelf beschilderen, dan kan dit ook. Enkele mogelijkheden die wij hiervoor bieden zijn de Doe Het Zelf Kist of een aantal kisten uit onze Klassieke collectie.  U kunt hierover contact met ons opnemen.

  Kistkleuren

  Het is mogelijk om de kist in iedere gewenste RAL-kleur te laten spuiten. Het spuiten van een kist in kleur vergt uiteraard tijd (met name droogtijd), waardoor de opbaring in de kist wat later gaat plaatsvinden dan gebruikelijk.

  Kleding

  De kleding die men de overledene aan kan doen is natuurlijk geheel naar eigen keuze. Het kan de keuze van de overledene zelf zijn of de keuze van de nabestaanden. Wel is het verplicht om hierbij natuurlijke materialen te gebruiken. Er zijn kunstenaars die gespecialiseerd zijn in het maken van lijkwaden, boven aan de pagina vindt u meer informatie hierover. Ook lijkwaden laten ruimte open voor een eigen inbreng van de familie.

  Kistkruisjes

  Bij een katholieke uitvaart kan volgens de traditie een kruisje op de kist worden geplaatst. Dit kan zijn een rood koperen of geelkoperen kruisje, met of zonder corpus. Het kan ook een familiekruisje zijn. Deze tijd vraagt ook hierin vernieuwing, zo maken glaskunstenaars glazen kruisjes. Ieder exemplaar is uniek en is buiten het traditionele kruisje op de kist tevens een ode en herinnering aan een geliefde.