Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
   
  vervolg afbeelding header

  Overige informatie kisten

  Kistbekleding

  Veel uitvaartkisten hebben een standaard binnenbekleding, maar u kunt ook kiezen voor een andere bekleding. Bijvoorbeeld ongebleekt katoen, gebleekt katoen, gekleurde bekleding of zelfgemaakte bekleding. Met kistbekleding kunt u de uitvaart nóg persoonlijker te maken.

  De buitenlandse kist

  Met de buitenlandse kist bedoelen we vooral de kist met het gedeelde deksel, ook wel het Amerikaanse model genaamd.
  Het deksel van deze kist bestaat uit 2 delen die afzonderlijk van elkaar geopend kunnen worden.

  Lijkwade

  Het is al geruime tijd in Nederland mogelijk om in plaats van een kist een lijkwade te gebruiken. De overledene wordt in een grote doek of wade gewikkeld en opgebaard op een plank of een baar. Deze wade mag alleen uit natuurlijke materialen bestaan, zoals katoen, linnen, wol of zijde.

  Lijkwade: een doordachte keuze

  Een lijkwade kan voor nabestaanden confronterend zijn omdat de contouren van de overledene nog duidelijk te zien zijn. Wij adviseren daarom om een doordachte keuze te maken met betrekking tot het gebruik van een lijkwade en de indruk die dit kan achterlaten bij alle mensen die afscheid willen nemen.

  Voor en tijdens de uitvaart kunt u ervoor kiezen het gezicht van de overledene wel of niet te bedekken. Begraafplaatsen en crematoria hebben meestal geen problemen met lijkwades.

  Wilt u meer weten over lijkwades en deze manier van opbaren, neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

  Kistkleden

  Een kistkleed is een speciaal kleed dat voor of door de overledene gemaakt is. Na het sluiten van de kist, kan dit kleed over de kist heen gelegd worden.

  U heeft de keuze uit kleden van verschillende afmetingen waarbij de kist niet of nog gedeeltelijk zichtbaar is. Een groot kleed kan mooi ogen maar een kleiner kleed geeft weer ruimte voor bijvoorbeeld een bloemstuk. 

  Kistkleed bedrukken

  Het kistkleed kan bedrukt worden met een foto, tekst en/of symbolen. Denk hierbij ook aan de functie die het kleed na de begrafenis of crematie heeft, want u kunt het kistkleed ook mee naar huis nemen als aandenken aan de uitvaart. Wanneer u het kleed meeneemt, valt het kleed niet onder de milieuwetgeving uitvaart en bent u vrijer in het gebruik van verschillende materialen. Voor meer informatie kunt u contact met ons op via het contactformulier.

  Milieuvriendelijke kartonnen kist

  Een kartonnen kist is een volledig biologisch afbreekbare uitvaartkist die volledig bestaat uit gerecycled papier. Er zijn kisten leverbaar in verschillende modellen, kleuren en vormen. Het materiaal wordt echter niet veel toegepast omdat de meeste crematoria problemen ervaren tijdens het crematieproces. 

  Boekenkist

  De boekenkist is een kist die bij leven als boekenkast kan dienen. Bij overlijden worden de boekenplanken als deksel voor de kist gebruikt.

  Beschilderde kisten

  Wilt u een kist in de stijl van de overledene (laten) beschilderen, dan kunt u hiervoor bijvoorbeeld de Doe-het-zelfkist of een aantal kisten uit onze Klassieke collectie gebruiken.  Neem voor meer informatie contact met ons op.

  Kistkleuren

  U kunt de uitvaartkist in iedere gewenste RAL-kleur laten spuiten. Dit kost tijd (met name droogtijd), waardoor de opbaring in de kist wat later plaatsvindt dan gebruikelijk.

  Kleding

  De kleding van de overledene kan een eigen keuze zijn of die van familie of nabestaanden. Wel is het verplicht om hierbij natuurlijke materialen te gebruiken. Er zijn kunstenaars die gespecialiseerd zijn in het maken van een lijkwade, die ook meer ruimte biedt aan de inbreng van familie of nabestaanden. Bovenaan deze pagina vindt u meer informatie over de lijkwade.

  Kistkruisjes

  Bij een katholieke uitvaart kan volgens de traditie een kruisje op de kist worden geplaatst. Dit kan een rood koperen of geelkoperen kruisje zijn, met of zonder corpus. Of een familiekruisje.

  U kunt ook een glazen kruisje laten maken door een glaskunstenaar. Ieder exemplaar is uniek en daarnaast is een glazen kruisje een mooie ode en herinnering aan een geliefde.