Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
     
    vervolg afbeelding header

    Het Graf

    Het algemene graf

    Iedere begraafplaats kent algemene graven. Een algemeen graf is een huurgraf en heeft een huurperiode van 10 tot 15 jaar (per gemeente verschillend) en kan niet worden verlengd. In een algemeen graf worden 3 personen begraven die geen verwantschap met elkaar hebben. Voor een algemeen graf wordt begraafrecht en huur betaald.

    Op een algemeen graf kan geen grote grafsteen geplaatst worden. Wilt u toch een steen op een algemeen graf, dan kan er een tegel van ongeveer 50 x 50 cm gebruikt worden, of van het formaat dat in de verordening van de begraafplaats staat omschreven. De algemene graven kunnen na 10 of 15 jaar geruimd worden. Na de huurperiode kunt u ervoor kiezen de overledene te laten herbegraven in een ander (eigen) graf.

    Eigen graf of familiegraf

    Een eigen graf of familiegraf is een graf met een uitgiftetermijn voor 20, 30, 40 of 50 jaar, en kan over het algemeen na de verlopen termijn worden verlengd. Er zijn zelfs begraafplaatsen waar u een graf met nog langere termijn kan inhuren. Aan de verlengingstermijn is vaak een maximale periode van 10 jaar gekoppeld. De tijdsduur en de kosten voor de eigen graven of familiegraven zijn per begraafplaats verschillend. Naast het aankoopbedrag moet ook altijd het begraafrecht worden betaald.

    Met de aankoop van een familiegraf huurt u bijvoorbeeld voor 20, 30, 40 of 50 jaar een stukje grond waar de overledene in kan rusten. Er bestaan 1-, 2- en 3-persoons graven. De rechthebbende van het aangekochte familiegraf bepaalt wie er later in het graf wordt bijgezet.

    Op sommige begraafplaatsen kan men vooraf al een plaats reserveren voor een eigen graf of familiegraf. Bijna alle begraafplaatsen vragen jaarlijks een onderhoudsbijdrage voor het graf. Het onderhoud kan bij aanvang van de uitgiftetermijn meestal worden afgekocht.

    Er bestaat op sommige begraafplaatsen ook de mogelijkheid tot aanschaf van een dubbel graf. Het is vanzelfsprekend dat hier de dubbele kosten voor betaald dienen te worden en dat er maximaal 6 personen in begraven kunnen worden. Op eigen graven of familiegraven is er een ruimere mogelijkheid tot het plaatsen van een grafmonument.

    Belangrijk om te weten is dat een eigen graf of familiegraf altijd een rechthebbende heeft. Zodra de rechthebbende komt te overlijden dient het recht binnen 6 maanden overgeschreven te worden op een nieuwe rechthebbende. Bij de meeste begraafplaatsen dient de nieuwe rechthebbende een bloed- of aanverwant van de 'oude rechthebbende' te zijn. Indien er binnen deze 6 maanden geen nieuwe rechthebbende is aangewezen, zal het recht vervallen aan de begraafplaats.

    Grafkelders

    Sommige begraafplaatsen hebben grafkelders. Dit zijn altijd familiegraven. Een graf in een grafkelder bestaat uit waterdicht beton, waar na de begrafenis een deksel op komt. De overledene wordt dus niet in de aarde begraven, maar in een ruimte onder de grond. Sommige mensen kiezen uit hygiënisch oogpunt voor een grafkelder. Verlenging van de huur van een grafkelder is mogelijk.

    Eeuwigdurende graf

    Eeuwigdurende graven worden nooit geruimd. In Nederland zijn nog enkele begraafplaatsen die een eeuwigdurend graf uitgeven. Hierbij wordt uitgegaan van de verordening van de betreffende begraafplaats. Een eeuwigdurend graf is geen graf voor 'onbepaalde tijd'. Informeer bij uw begraafplaats of een eeuwigdurend graf beschikbaar is.

    Graf voor onbepaalde tijd

    Een graf voor onbepaalde tijd lijkt op een eeuwigdurend graf, maar is het niet. Een begraafplaats of een gemeente kan altijd bepalen dat een graf voor onbepaalde tijd na een periode toch geruimd gaat worden. Dit gebeurt niet zomaar, er zal een goede reden voor moeten zijn. Maar de mogelijkheid blijft altijd aanwezig.

    Voor een graf voor onbepaalde tijd wordt nog wel eens een periode aangehouden van 99 jaar, maar dit bepaalt de verordening van de betreffende begraafplaats.

    Galerijgraf - bovengronds begraven

    In Nederland begraven we traditioneel in de grond. Maar het bovengronds begraven wordt steeds populairder.  Inmiddels zijn er al diverse mogelijkheden om bovengronds begraven te worden.

    De bovengrondse grafnis biedt plaats aan één overledene. Het is mogelijk een gedenksteen aan te brengen bij het bovengrondse graf.
    Lees hier een artikel over van de Landelijke Begraafplaats Organisatie (LOB)

    Onderhoud graf

    Op de meeste begraafplaatsen kunt u jaarlijks een rekening verwachten voor het onderhoud van het graf en/of de begraafplaats. Iedere begraafplaats heeft zijn eigen regels. Bij de aankoop van een familie- of eigen graf kunt u het onderhoud in één keer afkopen, wat vaak voordeliger is dan het betalen van het jaarlijkse onderhoud. De afkoop wordt bepaald door het jaarbedrag te vermenigvuldigen met de factor die bij het aantal jaren hoort, waarvoor de rechten worden afgekocht. Ook hier hanteren begraafplaatsen hun eigen regels. Wanneer u het onderhoud heeft afgekocht wil dat niet zeggen dat het graf, de planten bij het graf of de steen worden bijgehouden. Vaak wordt met het onderhoud de algemene verzorging van de gehele begraafplaats bedoeld. Nabestaanden hebben dan de taak om het graf zelf te onderhouden en de planten op en bij het graf water te geven.

    Grafzorg

    Grafzorg in Nederland staat voor het verzorgen van graven of urnenruimten van mensen zonder nabestaanden. Wanneer dit gewenst is, voor meerdere jaren. U kunt dit vooraf in uw laatste wilsbeschikking regelen.