Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
Winkelmandje
 
vervolg afbeelding header

Verzorging

De verzorging van de overledene kan plaatsvinden daar waar de familie dit wenst. Vindt het overlijden thuis plaats dan kan de verzorging, het wassen en kleden van de overledene, thuis plaatsvinden. Willen de nabestaanden daar een duidelijke rol in vervullen (met andere woorden: willen zij dit zelf doen) dan is dat natuurlijk mogelijk.

Men kan dit doen voordat wij worden ingeschakeld of men doet dit met hulp van medewerking van onze onderneming. Voordat men aan de verzorging van de overledene begint is het raadzaam alles klaar te leggen. Een bakje met handwarm water, washand, zeep, handdoek, ondergoed, bovenkleding enzovoort.

Vroeger

Vroeger werd de overledene vaak gekleed door hen een pyjama of nachthemd aan te trekken. Tegenwoordig is dit kleding die de overledene zelf graag droeg of kleding waar de familie de overledene graag in zag. Ook een belangrijk onderdeel in de verzorging van de overledene is het eventueel scheren, het verzorgen van de nagels, het in model brengen van het kapsel en het eventueel aanbrengen van make-up. Als laatste kunnen ook sieraden omgedaan worden. Vindt de verzorging niet thuis plaats, dan is ons uitvaartcentrum de plaats waar de overledene naar toe wordt gebracht en waar de verzorging plaats vindt.

Ook hier kan de familie de overledene zelf verzorgen, wil men daar assistentie van ons dan is dit mogelijk. Komt men in een ziekenhuis of verzorgingstehuis te overlijden dan wordt deze verzorging soms al gedaan door de verpleging of iemand van het CMO. Het CMO is een organisatie die zich heeft toegelegd om de zorg uit handen te nemen van de verpleging en op het beheer van mortuaria. Ter plaatse zal bekeken moeten worden of de zorg door de verpleging of door het CMO gedaan wordt. Ten alle tijden mag u zelf ook helpen.

CMO

Ook hier kan de familie de overledene zelf verzorgen, wil men daar assistentie van ons dan is dit mogelijk. Komt men in een ziekenhuis of verzorgingstehuis te overlijden dan wordt deze verzorging soms al gedaan door de verpleging of iemand van het CMO. Het CMO is een organisatie die zich heeft toegelegd om de zorg uit handen te nemen van de verpleging en op het beheer van mortuaria. Ter plaatse zal bekeken moeten worden of de zorg door de verpleging of door het CMO gedaan wordt. Ten alle tijden mag u zelf ook helpen.

Voor meer informatie over het CMO kunt u de website bezoeken: CMO of contact opnemen met De Groot Uitvaart via ons contactformulier.

Balsemen

Bij een balseming wordt het lichaam na het overlijden geïnjeecteerd met formaline, water waarin de chemische stof formaldehyde is opgelost. Door deze injectie worden de ontbindingsverschijnselen die optreden zeer sterk afgeremd waardoor het lichaam in een betere staat blijft. In Nederland is het balsemen slechts toegestaan in zeer specifieke gevallen waarbij de minister van Volksgezondheid zijn of haar goedkeuring moet geven tot een balseming. Dit gebeurd meestal als de overledene in het buitenland wil worden begraven of als de uitvaart buiten de wettelijke termijn moet plaatsvinden om wat voor reden dan ook. Enkel het Koninklijk Huis vormt in Nederland een uitzondering en zij worden sinds mensenheugenis gebalsemd na hun overlijden. Vanwege de balseming is het dan ook mogelijk om de leden van het Koninklijk Huis bij te zetten in een grafkelder. Ook hier kan de familie de overledene zelf verzorgen, wil men daar assistentie van ons dan is dit mogelijk. Komt men in een ziekenhuis of verzorgingstehuis te overlijden dan wordt deze verzorging soms al gedaan door de verpleging of iemand van het CMO. Het CMO is een organisatie die zich heeft toegelegd om de zorg uit handen te nemen van de verpleging en op het beheer van mortuaria. Ter plaatse zal bekeken moeten worden of de zorg door de verpleging of door het CMO gedaan wordt. Ten alle tijden mag u zelf ook helpen.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Uw vraag gaat over:
Hoe kunnen wij u bereiken:

Thanatopraxie

Thanatopraxie is balsemen met een verdunde vorm van formaline waarbij er minder formaldehyde, slechts 0,5%. In het geval van thanatopraxie worden er wel kleurstoffen, zouten en mineralen aan de vloeistof toegevoegd, die de conserveringstijd van een lichaam verlengen tot om en nabij 10 dagen. In tegenstelling tot balseming is een thanatopraxie behandeling wel beschikbaar voor iedere overledene in Nederland. Over het algemeen wordt thanatopraxie toegepast om cosmetische redenen. Na het overlijden treed er in veel gevallen een verkleuring van het lichaam op, thanatopraxie kan de effecten van deze verkleuring tegengaan waardoor het lichaam er beter uitziet. Per lichaam verschilt de chemische samenstelling van de formaline afhankelijk van de oorzaak van overlijden, lichaamskleur en het bloedvatensysteem. 

De tanopracteur heeft een opleiding gevolgd waarin hij of zij de kennis heeft bemachtigd om een lichaam te beoordelen en zo zelf de chemische samenstelling te maken op basis van een observatie van de hiervoor benoemde factoren. In Nederland is thanatopraxie na een akkoord in de Tweede Kamer uit 2008 sinds 1 januari 2010 toegestaan. De techniek die wordt gebruikt is al zeer oud en tevens gebruikelijk in enkele ontwikkelde landen zoals Amerika, Engeland, Frankrijk en Spanje, waar het meerendeel van de overledenen een thanatopraxiebehandeling ondergaat.

U kunt de onderstaande video bekijken waarin specialisten met behulp van beeldmateriaal thanatopraxie uitleggen. Ook kunt u voor meer informatie over thanatopraxie onder andere terecht op de volgende websites:

- Nederlands Instituut voor Thanatopraxie
- Uitvaart.nl