Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Pagina's
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
     
    vervolg afbeelding header

    Verzorging

    Als nabestaanden of familie kunt u ervoor kiezen dat de overledene thuis gewassen, verzorgd en gekleed wordt. U kunt zelf de verzorging doen, maar u kunt natuurlijk ook onze hulp inschakelen als u dat wenst.  De verzorging van de overledene kan ook in het uitvaartcentrum plaatsvinden.

    Wat heeft u nodig voor de verzorging

    Voordat u aan de verzorging begint, is het raadzaam om het volgende alvast klaar te leggen: 

    • een bakje met handwarm water;
    • een washandje;
    • zeep;
    • een handdoek;
    • onderkleding en bovenkleding.

    Welke kleding?

    Vroeger werd de overledene vaak gekleed met een pyjama of een nachthemd. Tegenwoordig is dit de kleding die de overledene zelf graag droeg of waarin de familie hem of haar graag zag.

    Persoonlijke verzorging en make-up

    Ook het verzorgen van nagels, het in model brengen van het haar, eventueel scheren, het aanbrengen van make-up en het omdoen van sieraden zijn onderdeel van de verzorging van de overledene.

    Verzorging na overlijden in een ziekenhuis of verpleeghuis

    Als uw dierbare in een ziekenhuis of verzorgingstehuis overleden is, dan kan het verplegend personeel de verzorging op zich nemen, of een medewerker van het CMO. U mag uiteraard altijd helpen.

    CMO

    Het CMO is een organisatie die mortuaria beheert en de laatste zorg (of postmortale zorg) uit handen van de verpleging neemt. Wanneer iemand is overleden in een ziekenhuis of verpleeghuis, zal in overleg met verplegend personeel en het CMO ter plekke gekeken moeten worden wie deze laatste zorg op zich neemt.

    Contactinformatie voor verzorging via CMO

    Meer informatie over het CMO vindt u op de website. Of neem contact op met De Groot Uitvaart via ons contactformulier.

    Balsemen

    Bij het balsemen wordt het lichaam na het overlijden geïnjecteerd met formaline, water waarin de chemische stof formaldehyde is opgelost. Hierdoor worden de ontbindingsverschijnselen sterk afgeremd waardoor het lichaam in een betere staat blijft.

    Balsemen soms toegestaan in Nederland

    In Nederland is het balsemen slechts toegestaan in heel specifieke gevallen waarbij de minister van Volksgezondheid zijn of haar goedkeuring moet geven tot een balseming. Dit gebeurt meestal als de overledene in het buitenland begraven wil worden of als de uitvaart buiten de wettelijke termijn plaatsvindt, om wat voor reden dan ook.

    Het Koninklijk Huis als uitzondering

    Alleen het Koninklijk Huis in Nederland is de uitzondering op de regel. Zij worden sinds mensenheugenis na hun overlijden gebalsemd. Vanwege de balseming kunnen de leden van het Koninklijk Huis bijgezet worden in een grafkelder.

    Neem vrijblijvend contact met ons op

    Uw vraag gaat over:
    Hoe kunnen wij u bereiken:

    Thanatopraxie

    Thanatopraxie is balsemen met een verdunde vorm van formaline waarbij er minder formaldehyde gebruikt wordt, slechts 0,5%. Bij thanatopraxie worden ook kleurstoffen, zouten en mineralen aan de vloeistof toegevoegd, die de conserveringstijd van het lichaam verlengen tot ongeveer 10 dagen.

    Wanneer thanatopraxie

    In tegenstelling tot balseming is een thanatopraxie-behandeling wel beschikbaar voor iedere overledene in Nederland. Over het algemeen wordt thanatopraxie toegepast om cosmetische redenen. Na het overlijden treedt er in veel gevallen een verkleuring van het lichaam op, thanatopraxie kan dit tegengaan waardoor het lichaam er beter uitziet.

    Chemische samenstelling

    Per lichaam verschilt de chemische samenstelling van de formaline, afhankelijk van de oorzaak van overlijden, de lichaamskleur en het bloedvatensysteem. De tanopracteur heeft een speciale opleiding gehad en kan daardoor zelf - op basis van observatie - beoordelen wat de chemische samenstelling voor de behandeling van een lichaam moet worden.

    Toepassing in andere landen

    In Nederland is thanatopraxie na een akkoord in de Tweede Kamer uit 2008 sinds 1 januari 2010 toegestaan. De techniek die wordt gebruikt is al heel erg oud en gebruikelijk in landen als Amerika, Engeland, Frankrijk en Spanje. Daar ondergaat het merendeel van de overledenen een thanatopraxiebehandeling.

    Bekijk de onderstaande video als u meer wilt weten over thanatopraxie. Of kijk voor meer informatie over thanatopraxie bij Nederlands Instituut voor Thanatopraxie en Uitvaart.nl.