https://www.degrootuitvaart.nl/het-overlijden/uitvaartkisten/klassieke-uitvaartkisten/massief-hout/_281____NL

Massief houten uitvaartkisten

Bij de productie van massief houten uitvaartkisten wordt uitsluitend gebruik gemaakt van één enkele houtsoort. In de onderstaande collectie vindt u kisten gemaakt van eiken, ayous, mahonie, naaldhout, populier, abachi en notelaar. Hoewel de kist met massief hout wordt vervaardigt betekent dit niet dat alle ornamenten, handvatten en sluitmateriaal ook van hout zullen zijn. Bij een crematie kan het voorkomen dat deze onderdelen moeten worden verwijderd indien deze niet van hout zijn.

Zie hieronder de collectie massief houten uitvaartkisten, onder dit fotoalbum vind u nog meer informatie over de gebruikte materialen van de getoonde uitvaartkisten.
Voor meer informatie kunt u contact openemen met De Groot Uitvaart (Klik hier voor het contactformulier).

Materiaalinformatie

Eikenhout is een veel voorkomende houtsoort die over het algemeen op het koudere, nattere Noordelijk Halfrond te vinden is. Hoewel het erg sterk en hard is, is het toch goed te bewerken en daarom ook geschikt voor uitvaartkisten. Er bestaan kleine kleurverschillen tussen verschillende soorten eikenhout maar het grootste verschil tussen licht en donker eikenhout is dat het donkere eikenhout vaak is bewerkt met ammonia en het lichte eikenhout niet.

Ayous is een houtsoort die voornamelijk voorkomt in tropisch Centraal- en West-Afrika. Ayous is de verzamelnaam voor veel verschillende kleine soorten bomen die veelal per gebied verschillen, echter is het verschil nauwlijks zichtbaar voor een ongeoefend oog. Door de grote aanwezigheid van deze bomenfamilie vind het ayoushout dat de Europese markt bereikt haar oorsprong in meerdere landen uit Afrika. Het heeft een lichte kleur en is gemakkelijk bewerkbaar, zowel met de hand als machinaal. 

Mahonie is een hardhout dat oorspronkelijk uit West-Indië komt. Door het wijde gebruik van deze houtsoort wordt de naam vaak gebruikt om de specifieke rode kleur van het hout aan te duiden. Helaas vindt er veel illegale houtkap plaats onder mahoniebomen waardoor er een negatief imago is onstaan rondom deze hardhoutsoort. Gelukkig is men de laatste jaren actief bezig om deze illegale houtkap tegen te gaan en zo mahoniehout voor de wereld te behouden. Mahonie kenmerkt zich door haar rode kleur en ziet er stijlvol uit, het laat zich goed bewerken en is daarom ook populair als materiaal voor uitvaartkisten. 

Naaldhout komt zoals de naam al doet vermoeden van naaldbomen. Er zijn twee soorten naaldhout die in Nederland verreweg het meest te vinden zijn en dat zijn vurenhout (afkomstig van de fijnspar) en grenenhout (afkomstig van de grove den). Beide houtsoorten zijn onbedreigd en komen veel voor op het Noordelijk Halfrond en worden gerekend onder de zachthout soorten. Dit wil niet zeggen dat alle zachthout soorten zachter zijn dan hardhout soorten maar door de celstructuur van zachthout leent het zich beter voor fijne bewerkingen. 

Populier komt vanuit het verleden veel voor in Nederland. Deze wat vergeten houtsoort is bijzonder geschikt voor het vervaardigen van een uitvaartkist en wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast door de leveranciers van uitvaartkisten. 

Abachi is een houtsoort die zeer veel overeenkomsten toont met het hiervoor beschreven ayous. Beide zijn lichtkleurige houtsoorten uit tropisch Centraal- en West-Afrika en zijn veel voorkomend. 

Tot slot notelaar, een houtsoort die over het algemeen van de walnootboom komt. Deze bomen komen overal ter wereld voor en sterk afhankelijk daarvan varieert de kleur van het hout. Ook deze houtsoort is gemakkelijk in de bewerking en door haar herkenbare uiterlijk een gewild materiaal bij de productie van luxe-uitvaartkisten.

 

Desktop versie