https://www.degrootuitvaart.nl/het-overlijden/rouwkaarten/_217____NL

Rouwkaarten

Een rouwkaart is een schriftelijk bericht waarin familie en belangstellenden op de hoogte worden gesteld van het overlijden van de overledene. Het is belangrijk dat voor de overledene zorgvuldig een rouwkaart wordt uitgezocht. Bij het opmaken van de rouwkaart hebben nabestaanden de mogelijkheid om deze volledig zelf in te richten en aan te passen zodat de kaart het best bij de overledene past. Ook voor het overlijden kunt u zich verdiepen in de keuze van de rouwkaart. Over het algemeen zijn er drie keuzes die moeten worden gemaakt aangaande het uiterlijk van de rouwkaart. Dit zijn de kaart zelf, de tekst op de rouwkaart en de eventuele toevoeging van een afbeelding of symbool dat van toepassing is op de overledene. Deze drie elementen stellen u in staat om een persoonlijke kaart te creëren. Wij beschikken over een ruime collectie aan kaarten en voorbeeldteksten die gerelateerd zijn aan verschillende thema's. Uw keuze is echter niet gelimiteerd aan een keuze uit onze collectie en u kunt naar volledig vrij inzicht een kaart samenstellen. Belangrijk om te onthouden is dat de kaarten kort na het overlijden moeten worden verstuurd om familie en belangstellenden op tijd in te lichten over de uitvaart en eventuele momenten van afscheid. De rouwkaart is dan ook één van de eerste punten die tijdens de bespreking van de uitvaart aan bod zal komen. Het ontwerpen van de kaart gebeurd in overleg waarbij wij u zullen voorzien van voorbeelden en proefdrukken van de drukkerij. Pas als er een akkoord wordt gegeven zullen wij de opdracht definitief maken bij de drukkerij.

Om u een inzicht te geven over de mogelijkheden op het gebied van rouwkaarten hebben wij een deel van onze collectie op deze website geplaatst alsmede een groot aantal voorbeeldteksten. 

Klik hier om naar de voorbeelden van de rouwkaarten te gaan. Of klik het blokje 'Collectie rouwkaarten' aan de rechterkant van deze pagina.

De voorbeeldteksten zijn opgedeeld in verschillende categorieën en zijn er om u een overzicht te geven over de meest gebruikte teksten met betrekking tot de genoemde thema's. Deze voorbeeldteksten zijn er voor u ter inspiratie en u bent volledig vrij om naar eigen inzicht een tekst te bedenken voor op de rouwkaart.

Klik hieronder voor de voorbeeldteksten:

- Rouwkaarten algemeen
- Gedichten
- Locaties
- Dankbetuigingen
- Kinderen
- Zakelijk

De voorbeeldteksten kunt u ook bereiken door op de blokjes aan de rechterkant van deze pagina te klikken. 

Verzending van de rouwkaarten

Rouwkaarten worden, voorzien van een speciale rouwzegel, verzonden in een speciale envelop. De rouwpost wordt door de PostNL, via een speciaal traject behandeld en zorgt ervoor dat de post normaal gesproken de volgende werkdag op het bestemde adres afgeleverd wordt. Het schrijven van de enveloppen gebeurt over het algemeen door de nabestaanden, het verdere postgereed maken van de rouwkaarten kunt u aan onze zorg toevertrouwen, zodat u de gelegenheid heeft zich op andere dingen te concentreren.

Voor rouwkaarten die buiten Huizen bezorgd moeten worden, beschikken wij over routebeschrijvingen naar ons Uitvaartcentrum, diverse kerken en de beide begraafplaatsen in Huizen. Ook zijn er diverse routebeschrijvingen van crematoria en begraafplaatsen buiten Huizen beschikbaar. Deze kunnen dan bij de rouwkaart worden toegevoegd. Van veel begraafplaatsen en crematoria vindt u de adresgegevens tevens op onze website, deze kunt u bereiken door hier te klikken. Een geschreven en digitale routebeschrijving naar ons uitvaartcentrum kunt u bereiken door hier te klikken.

Post na overlijden

Om te voorkomen dat nabestaanden onnodig geconfronteerd worden met reclame en commerciële aanbiedingen maakt de Stichting Infofilter met de infofilter Nationale Overledenenregister het mogelijk dat ongewenste post en commerciële aanbiedingen aan het adres van de overledene worden gestuurd. U krijgt hiervoor van ons een formulier aangeboden. Ook kunt u via dit formulier de post die na het overlijden nog naar het adres van de overledene wordt verstuurd, door PostNL 3 maanden lang naar een door u opgegeven adres laten verzenden.

De dankbetuiging

Gebruikelijk is om ongeveer 4 tot 6 weken na de uitvaart een dankbetuiging te versturen. De dankbetuiging is meestal een kleine uitgave van de rouwkaart. Net zoals bij de rouwkaart kunt u een geheel eigen ontwerp samenstellen met een tekst, achtergrond en eventuele afbeeldingen. De procedure voor de dankbetuigingen werkt hetzelfde als bij de rouwkaart, wij zullen voor het definitieve akkoord een proefdruk laten maken om zeker te weten dat alles naar wens is. In tegenstelling tot de rouwkaarten zijn dankbetuigingen geen speciale rouwpost en deze zullen daarom als normale post behandeld worden. De dankbetuigingen zullen dus niet in alle gevallen aankomen op de dag na verzending. Ook voor dankbetuigingen beschikken wij over veel voorbeeldteksten die u kunt bereiken door een link bovenaan de pagina. 

Het bidprentje

Het bidprentje is een klein kaartje dat volgens de katholieke traditie na de kerkdienst wordt uitgereikt aan de belangstellenden. Vaak bestaat het bidprentje uit een afbeelding van een heilige, gegevens over het leven van de overledene en het onmisbare gebed. Tegenwoordig is het gebruik van bidprentjes afgenomen, echter bestaat er nog altijd de mogelijkheid tot de verstrekking van bidprentjes bij een uitvaart. Indien u bidprentjes wenst kunt u dit aangeven tijdens de bespreking van de uitvaart en wij zullen u dan adviseren over de mogelijkheden.

Desktop versie