https://www.degrootuitvaart.nl/het-overlijden/opbaren/_223____NL

Opbaren

Opbaren is een veel gebruikte term die uit vroeger jaren stamt toen het gebruikelijk was om de overledene op de baar te leggen. Een baar is een verhoging of onderstel waarop de uitvaartkist wordt geplaatst. Vaak wordt er over de baar een doek gelegd ter verfraaiing van het aangezicht. Tegenwoordig wordt dezelfde term gebruikt voor het op bed leggen, danwel in de kist leggen van de overledene. Er zijn verschillende vormen van opbaring mogelijk waarbij er verschillende thema's een rol spelen. Denk hierbij aan zaken zoals rouwbezoek en condoleance maar ook de verzorging van de overledene. Uiteraard kunt u bij ons terecht voor advies en inlichtingen over de verschillende mogelijkheden. 

(Klik hier voor meer informatie over verzorging)

Mogelijkheden voor opbaring

Er zijn vier verschillende manieren van opbaren mogelijk, hieronder worden alle vier kort uitgelegd.

Thuisopbaring

De nabestaanden kunnen voor een thuisopbaring kiezen zodat ze op elke moment van de dag bij de overledene kunnen zijn. Kiest men ervoor om de overledene niet direct in de kist op te baren, dan is het mogelijk om op bed met een bedkoeling te worden opgebaard. Voor veel mensen is dit een natuurlijke manier van opbaren. Anderen prefereren dat de overledene wordt verzorgd en in de kist in de woning wordt opgebaard.

Opbaren in Uitvaartcentrum De Groot

Wil men niet dat de overleden thuis wordt opgebaard dan kan er gekozen worden voor opbaring in het Uitvaartcentrum. Als u op bezoek wenst te komen kan hiervoor een afspraak worden gemaakt.

Opbaren in de speciale familiekamers

Wij beschikken in ons Uitvaartcentrum over twee speciale familiekamers. Deze kamers bieden u alle privacy om rustig afscheid te nemen van een dierbare. Het is een goede oplossing als u wél in huiselijke kring afscheid wilt nemen van uw dierbare, maar geen bezoek aan huis wilt of kunt ontvangen. Een afspraak vooraf is dan niet nodig omdat u de beschikking krijgt over een sleutel die toegang geeft tot één van deze kamers. U kunt dus bij uw dierbare zijn wanneer u dat wilt; dag en nacht. De familiekamers zijn ook bijzonder geschikt voor nabestaanden die verder weg wonen. Iedere kamer is sfeervol ingericht met een klein keukenblok, radio, televisie, internetaansluiting, airco en een bedbank. Het is dus ook mogelijk om hier te overnachten.

Niet opbaren - Geen rouwbezoek

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de overledene aangegeven heeft niet opgebaard te willen worden. De overledene verblijft in dit geval de dagen tot de uitvaart bij ons in de gekoelde ruimte. De overledene kan ook thuis worden opgebaard zonder rouwbezoeken.

 

Desktop versie