Logo De Groot Uitvaart
categorieen Menu Live plechtigheid
Wanneer u ons nodig heeft staan wij voor u klaar info@degrootuitvaart.nl 035 525 43 63
Live plechtigheid
Winkelmandje
 
vervolg afbeelding header

Crematie in Huizen

Crematie in Huizen of 't Gooi 

Het is heel verstandig om bij leven al te bepalen of men gecremeerd of begraven wil worden. Kiest u voor een crematie dan is het belangrijk te weten wat u van een crematorium kan verwachten. Een goed verzorgde uitvaart is troostend voor de nabestaanden die terugkijken op een respectvol en waardig afscheid. Een uitvaartdienst met crematie kunt u overigens veelal naar eigen idee en inzicht invullen. 

Vastleggen van wensen voor een crematie

Weet u al of u gecremeerd wilt worden? U kunt uw wensen vrijblijvend vastleggen in uw persoonlijke account. Zo laat u later uw dierbaren niet met vragen achter.

Leg uw wensen vast

Locatie crematie

Vanuit De Groot Uitvaart in Huizen wordt het cremeren veelal uitgevoerd in de regio Utrechtse Heuvelrug, Utrecht en Almere:

Uiteraard zijn er op verzoek ook andere crematoria beschikbaar op andere locaties in Nederland.

Afscheid

Indien men dit wenst kan men voorafgaande aan de plechtigheid afscheid nemen van de overledene. Dit kan in de rouwkamer of in overleg in de aula van het crematorium.

De plechtigheid of afscheidsdienst

Herdenkingsbijeenkomst

Er zijn crematoria die jaarlijks een herdenkingsbijeenkomst organiseren voor de personen die in het betreffende crematorium gecremeerd zijn. Het samen verwerken van het verlies van een geliefde wordt door velen als positief ervaren. De bijeenkomsten worden afgewisseld door woord en muziek.

Duur plechtigheid crematie

De duur van de plechtigheid is standaard tussen de 30 en 45 minuten. Wil men vooraf afscheid nemen of verwacht men veel sprekers en/of veel muziek dan is de duur van het gebruik van de aula uit te breiden met 15 tot 30 minuten. 

De invulling van de crematieplechtigheid

Geheel naar wens van de familie is de plechtigheid in te vullen: een open of gesloten kist; het aantal sprekers en de muziek. Het is belangrijk de plechtigheid tot een persoonlijk geheel te maken. Dit kan men bijvoorbeeld realiseren door een mooie foto van de overledene op de kist te plaatsen of zelf de toespraak te schrijven.

Plechtigheid via internet en op DVD

Enkele jaren geleden zijn diverse crematoria begonnen de uitvaart via internet uit te zenden en/of op dvd vast te leggen. Dit is natuurlijk ideaal voor mensen die niet fysiek bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn of voor in het buitenland woonachtige familieleden. De dvd is tevens een waardevolle herinnering van de uitvaart.

Kleding tijdens de uitvaart

Het blijft moeilijk om hierin advies te geven maar door de jaren heen is er wel een maatschappelijke acceptatie gekomen voor de keuze die men maakt en daardoor is traditionele zwarte kleding niet meer maatschappelijk verplicht. Voor de nabestaanden zijn gedekte kleuren als donkerblauw of grijs voldoende. Het toont respect als de overige familieleden dan ook deze lijn volgen. In een koude periode vallen vrouwen met een geklede lange broek niet uit de toon. Matig wel het gebruik van make-up en sieraden. Alleen parels zijn de sieraden die men kan dragen tijdens de uitvaart. Het is gewenst als belangstellenden hun kleding aanpassen aan de kleding van de familie. Het toont, ondanks vrije keuze,  over het algemeen weinig respect naar de overledene en de familie als men in spijkerbroek en/of slippers naar de uitvaart komt. Maar u kunt zichzelf natuurlijk altijd afvragen wat nu gepast is naar de overledene en bijbehorende plechtigheid.

De herdenkingszuil

Veel crematoria hebben naast een bloemenstrook een herdenkingszuil waarop een naamplaat van de overledene kan worden geplaatst.

Catering tijdens de uitvaart

Koffie en cake/broodjes

Na de plechtigheid heeft men echt de behoefte aan het kopje koffie. Het hoeft niet altijd een plakje cake te zijn wat u bij de koffie laat serveren, tegenwoordig zijn er veel cateringmogelijkheden. Van een koekje tot een gebakje en van een kopje koffie tot een glas wijn of champagne. Ook de broodjes heeft men in diverse soorten. Ieder crematorium heeft een ruim assortiment.

Overige catering in crematorium

Vraag hiervoor naar de mogelijkheden per crematorium. In overleg met de uitvaartleider en/of adviseur kan een passende oplossing worden gezocht.

Wanneer is de crematie?
De wettelijke bepalingen die zijn vastgelegd over de minimale en maximale tijd tussen overlijden en crematie.
Meer informatie
Geluid en muziek tijdens de uitvaart
Het spelen van muziek tijdens een uitvaart is al eeuwenoud. Muziek helpt bij het gedenken van de overledene.
Meer informatie
Hoe werkt een crematie?
Ben je nieuwsgierig naar hoe een crematie werkt en wat de mogelijkheden zijn bij crematie?
Meer informatie
Religieuze uitvaartdienst
Wij vertellen hoe wij omgaan met religie tijdens de uitvaartdienst.
Meer informatie